ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Abatere disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As dori sa va intreb ceva. Daca in data din 4 aprilie nu m-am mai prezentat la lucru, e normal ca numai in data de 28 iunie sa primesc o constatare ca sunt cercetata disciplinar, cu 65 de absente nemotivate? Cercetarea disciplinare cat poate dura si din ce moment poate incepe? In timpul cercetarii disciplinare, zilele care trec in timpul cercetarii si angajatul nu se prezinta la lucru, se adauga la numarul de absente nemotivate? As vrea sa precizez ca in data de 3 aprilie eu am comunicat verbal faptul ca nu mai pot prezenta la lucru din ziua urmatoare. Eu stiam ca dupa 3 zile in care nu te prezinti la lucru, ti se incheie contractul de munca. Iar vineri mi-a venit o scrisoare care ma informa ca sunt cercetata disciplinar pentru 65 de absente nemotivate. De ce dupa atata timp mi se face cercetarea disciplinara? De ce mi se adauga absente nemotivate si pe zilele pana mi se face cercetarea disciplinara, din moment ce dupa 3 zile in care nu te prezinti la lucru, ti se incheie contractul de munca?

Va multumesc!


Mihaela Istoc
 User  Mihaela Istoc
a intrebat la 03 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Istoc la 05 Iul. 2013
Cercetarea disciplinara incepe la data prevazuta in convocatorul primit, nu din ziua in care absentati. Aceea este abaterea. Odata ce ati primit si semnat pentru convocator, se poate inclusiv desface contractul disciplinar, fara cercetare, daca nu va prezentati la data prevazuta in cuprinsul ei.

Art. 252 (1) pe care vi l-am redat mai jos va spune cand anume se poate dispune sanctiunea, in ce termene de la data savarsirii faptei. In functie de ele se va derula si cercetarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Istoc
 User Mihaela Istoc
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Iul. 2013
Este prima data cand ma confrunt cu acest gen de problema, si de aceea nu stiam ca trebuie efectuata si o cerere de demisie scrisa, si nici nu mi s-a comunicat. Cercetarea disciplinara nu incepe din momentul comunicarii verbale ca nu te mai poti prezenta la locul de munca, saudin ziua urmatoare comunicarii verbale? Cat timp poate dura o cercetare disciplinara?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2013
Da, este normal. Dumneavoastra lipsit nemotivat, anuntarea nu se face verbal ci printr-o cerere scrisa de demisie sau o solicitare de incetare cu acordul partilor care trebuia aprobata de angajator. Nu ati respectat contractul de munca incheiat, ca atare angajatorul este indreptatit sa va cerceteze disciplinar pentru absentare nemotivata.

Nu este corecta informatia, nu se inchide pur si simplu contractul de munca pentru absentele nemotivate. Este obligatorie desfasurarea cercetarii disciplinare in conditiile codului muncii republicat. Altfel sanctiunea disciplinara constand in desfacerea contractului de munca va fi lovita de nulitate absoluta. In plus, in contractul colectiv de munca al angajatorului sau in regulamentul intern apare mentionat numarul de absente de la care sepoate desface disciplinar contractul. Nu este prevazut in legislatia muncii un numar minim, de la expirarea Contractului Colectiv de Munca Unic National din 2011 numarul absentelor nemotivate dupa care se considera abatere disciplinara este stabilit de angajator la nivelul unitatii sale.

Extras din Codul muncii republicat:
Capitolul II - Raspunderea disciplinara

Art. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1?3 luni cu 5?10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1?3 luni cu 5?10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 249
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Art. 250
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

In concluzie, in prezent contractul dvs de munca este inca in vigoare iar ca sa poata fi incetat ar trebui sa vi se faca aceasta cercetarea disciplinara daca doriti neaparat sa vi se inceteze disciplinar contractul. Din pacate insa un astfel de temei de incetare cu siguranta va va afecta relatiile viitoare cu alti angajatori.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024