ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Abatere disciplinara - absente nemotivate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am o colega care si-a dat "demisia" specificand in cerere "cu acordul partilor". Demisia a fost primita si inregistrata cu mentiunea "cu respectarea termenului legal de preaviz".
In Regulamentul intern termenul de previz in caz de demisie este redactat gresit in sensul ca cele 20 de zile sunt trecute ca fiind calendaristice si nu lucratoare cum prevede Codul muncii.
La nivel de unitate exista un contract colectiv care face referire la prevederile legale in cazul incetarii cim din initiativa angajatului - deci 20 zile lucratoare preaviz la demisie.
Contractul de munca incheiat in 2010 prevede termenul de preaviz la demisie de 30 zile calendaristice, ceea ce ar insemna tot cam 20 zile lucratoare.
Ea se prevaleaza de prevederile regulamentului intern pentru a nu sta in preaviz cele 20 de zile lucratoare.
In cazul in care, in ultima saptamana de preaviz salariata nu se mai prezinta la serviciu, putem demara cercetarea disciplinara pentru absente nemotivate?
Ar avea sanse de castig in instanta prevalandu-se de prevederile din regulamentul intern ( care intre timp, dupa demisia ei, a fost corectat) ca sa nu vina in ultima saptamana de preaviz? Asta daca se ajunge pana acolo.
Multumesc anticipat pentru raspuns.


Adaugata in: Abateri disciplinare
Brindusa Eu
 User  Brindusa Eu
a intrebat la 15 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
In primul rand nu exista demisie cu acordul partilor, se poate face incetare prin una sau cealalta, sunt temeiuri diferite. Angajatorul poate respinge solicitarea de incetare cu acordul partilor, ceea ce inseamna ca angajatului ii ramane varianta demisiei cu preaviz daca doreste sa inceteze el raportul de munca.

Preavizul va fi cel din contractul individual de munca al salariatului, negociat la incheierea lui sau modificat prin act aditonal dupa reactualizarea CIM.

Aveti grija la acele prevederi din actele interne, sunt contradictorii. In RI aveti preaviz de 20 de zile calendaristice, in CCM aveti prevederile legale care inseamna un maxim de 20 de zile lucratoare, nu este preaviz fix, iar in contract 30 de zile calendaristice. Ar trebui sa fie unitare aceste elemente.

Daca salariata nu respecta obligatia de a sta in preaviz conform CIM, se poate considera abatere disciplinara prin absentare nemotivata de la locul de munca, pasul urmator putand fi cercetarea disciplinara a salariatei.

Ati avea dar cred ca va complicati cu instanta. Va este suficient cercetarea disciplinara si concedierea ei disciplinara in urma cercetarii, iar pentru perioada anbsentarii nu i se platesc drepturile salariale, fiind perioada de suspendare conform legii.


Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024