ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Aparitia incapacitatii temporare de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In calitate de angajator cum sanctionez faptul ca un salariat nu a anuntat in termen de 24 de ore ca se afla in concediu medical. Are deja 4 zile de cand absenteaza si nu m-a anuntat in niciun fel. L-am sunat si nu raspunde, l-am cautat acasa si nu este si ma astept sa apara cu un concediu medical. Cum pot sanctiona legal aceasta atitudine?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Maria Moscu
 User  Maria Moscu
a intrebat la 10 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Din ce spuneti dvs, nu aveti niciun fel de comunicare sau mesaj din partea lui sau a unui imputernicit din care sa reiasa ca ar fi in medical, este doar o supozitie. Chiar si in cazul in care intrati in procedura de cercetare disciplinara, asa cum v-au sugerat doamnele care v-au raspuns inaintea mea, daca angajatul este in imposibiitatea de a va raspunde din motive medicale dar la cercetare face dovada existentei acestor probleme, iar certificatul corespunde cerintelor legale, se considera motivate absentel, si nu aveti ce si cum sa sanctionati.

Pana una alta, de la ce se intampla si pana la ce va asteptati sa se intample este cale lunga. In prezent angajatul dvs absenteaza nemotivat, ceea ce inseamna abatere disciplinara. Suspendati CIM in baza unei decizii, operand si in Revisal suspendarea, apoi declansati procedura de cercetare disciplinara. Numai daca in cazul in care salariatul semneaza pentru primirea convocarii se poate pune problema unei sanctionari efective, cu sau fara cercetare, Daca salariatul primeste convocarea dar nu se prezinta pentru cercetare, si aveti dovada comunicarii constand in semantura lui de primire puteti desface direct contractul, disciplinar, fara cercetare disciplinara.

Art. 51
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Etapele cercetarii disciplinare sunt urmatoarele, cu respectarea art. 247 - 252 din Codul muncii:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Luati in calcul si variantele extreme, de natura unui deces. Incercati sa intrati in legatura cu membrii familiei sau cunoscuti ca sa puteti afla ce se intampla cu el. Despre statusul lui (in caz extrem) puteti cere informatii la evidenta populatiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Faptul ca nu a anuntat angajatorul in termen de 24 de ore nu este motiv pentru a nu se plati concediul medical.Dar neanuntand concedioul medical ,dvs. ca angajator nu aneti de unde sti ca salariatul este in concediu medical . motiv pentru care puteti sa-l treceti nemotivat si sa declansatii procedura de cercetare disciplinara pentru aplicarea unei sanctiuni.
ART. 81 din Ordinul 60 din 2006
(1) Asiguraţii au obligaţia de a ?nştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate privind apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea ?n care funcţionează acesta, ?n termen de 24 ore de la data acordării concediului medical. ?n situaţia ?n care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit ?n zilele declarate nelucrătoare, asiguraţii au obligaţia de a ?nştiinţa plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate ?n prima zi lucrătoare.
ART. 88
?n ?nţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) ne?ndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical ?n termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical ?n afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) am?narea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
g^1) Refuzul persoanelor aflate ?n incapacitate temporară de muncă de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificării la adresa de reşedinţă;
------------
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Getuza Elena Toma
 User Getuza Elena Toma
a raspuns la intrebare la 11 Nov. 2013
Conform Art.5 din Ordinul nr.233/125/14.03.2006, pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind....., publicat in M.O.nr.254 din 21.03.2006, potrivit caruia: "Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.", la Anexa nr. 1, pe verso, printre altele, se mentioneaza:
"- persoana asigurata sau reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura se obliga sa anunte platitorul despre acordarea concediului medical si sa depuna certificatul de concediu medical pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul medical".

De asemenea, conform art. 51 alin.(2), din Codul muncii, potrivit caruia: " Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.", o prima suspendare se inregistreaza ca fiind din initiativa salariatului si o a doua, conform art. 52 alin.(1), potrivit caruia: "Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;..".

Procedura raspunderii disciplinare este guvernata de prevederile art. 247, 248, 249, 250, 251 si 252.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024