ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Aplicarea sanctiunilor disciplinare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

1.Am urmatoarele situatii: unui angajat i s-a facut referat disciplinar pentru ca a fost gasit sub influenta bauturilor alcoolice in data de 3 iulie 2014. Azi a avut loc cercetarea disciplinara la care nu s-a prezentat. A venit dimineata la serviciu, a fost gasit din nou sub influenta bauturilor alcoolice, (a fost verificat), apoi a plecat de la locul de munca fara sa anunte si nu s-a mai prezentat nici la cercetarea disciplinara. Drept urmare, seful de echipa i-a facut un alt referat, azi, tot pentru aceeasi abatere (pentru ca a fost gasit beat). In acest caz se vor desfasura 2 cercetari disciplinare si i se vor da 2 sanctiuni diferite?

2. Un alt angajat in luna noiembrie 2013 a primit avertisment scris pentru ca a fost gasit sub influenta bauturilor alcoolice. Azi i s-a intocmit un alt referat din acelasi motiv, adica a fost gasit din nou beat. I se poate da din nou avertisment scris sau trebuie sa i se faca o retinere din salar? Daca se aplica retinerea din salar cum se inregistreaza asta in revisal? De asemeanea, acest angajat a absentat in zilele de 7 si 8 iulie 2014 de la servici. Se poate aplica, ca si sanctiune concedierea disciplinara?
Astept raspunsul dvs!

Alexandru Moldovan
 User  Alexandru Moldovan
a intrebat la 15 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului alexandru moldovan la 17 Iul. 2014
Nu exista asa ceva, sanctiunea nu are nicio legatura cu incetare CIM. Odata comunicta angajatului anterior incetarii ea produce efecte. Sanctiunea se poate prescrie, in cazul salariatului incadrat inca in munca la acelasi angajator, daca in 12 luni de la data dispunerii ei nu apare o alta sanctiune pentru o noua abatere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandru Moldovan
 User Alexandru Moldovan
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iul. 2014
Cei 2 angajati au incetat raporturile de munca conform art. 55 lit b). Anterior incetarii activitatii au primit avertisment scris. Sanctiunea se anuleaza odata cu incetarea activitatii? Adica, nu mai trebuia intocmita vreo decizie de anulare a sanctiunii?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului alexandru moldovan la 16 Iul. 2014
Este vorba de aceeasi fapta, nu de acelasi tip de abatere. De exemplu, daca salariatul lipseste pe data de 10 iulie, pentru aceasta absenta ii puteti aplica doar o sanctiune. Iar daca pe data de 15 iulie lipseste din nou, aplicati o noua sanctiune (care poate fi de acelasi tip ca cea anterioara) pentru aceasta noua fapta.

Nu inteleg in ce context au plecat cei doi salariati. Daca au incetat raporturile de munca, atunci vor fi intocmite decizii de incetare si operate in Revisal, iar daca incetarea este una disciplinara atunci ea va avea la baza decizia de sanctionare dispusa in urma cercetarii obligatorii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandru Moldovan
 User Alexandru Moldovan
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iul. 2014
1.Atat in Regulamentul Intern cat si in Codul Muncii este specificat:

Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Deci daca a mai primit anul trecut avertisment scris tot pentru ca salariatul a fost gasit sub influenta bauturilor alcoolice, acum i se poate da tot avertisment scris?

2.Daca 2 angajati au plecat din unitate si au avut decizie de sanctionare unitatea mai trebuie sa faca ceva?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Iul. 2014
Puteti desfasura o singura cercetare, pe baza unei abateri disciplinare repetate, este acelasi tip de abatere - angajatul a venit baut la lucru.

In cel de-al doilea caz da, puteti aplica acelasi tip de sanctiune, daca aceasta este prevazuta in RI sau decisa de superiori. Daca doriti sa aplicati o retinere din salariu trebuie sa treceti prin cercetare disciplinara, asa cum prevede legislatia - Codul muncii. La fel si in cazul absentelor, ele se vor sanctiona fie prin avertisment fie cu o alta sanctiune permisa de Codul muncii, dupa derularea unei cercetari.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024