ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cercetare disciplinara- salariata este de negasit


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am urmatoarea situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv: o salariata a sustras bani din casierie si a plecat, nemaifiind de gasit. Pana acum am pontat-o cu absente nemotivate, urmand sa-i fac cecetare disciplinara. Problema este ca i-am trimis convocatorul prin posta si s-a intors. Ii pot face cercetarea disciplinara avand in vedere ca salariata nu a primit convocarea nefiind de gasit?
Multumesc frumos!

Pah Crrn
 User  Pah Crrn
a intrebat la 18 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Adrian C. la 11 Dec. 2014
Cererile privind litigiile de munca, deci inclusiv contestatia impotriva unei decizii de sanctionare disciplinara, sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar, cererile privind conflictele de munca se judeca in regim de urgenta si sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Atitudinea angajatorului in efectuarea cercetarii disicplinare nu trebuie sa fie una discretionara, care sa duca la nasterea unui abuz, ci trebuie respectat si dreptul angajatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Dec. 2014
eu fac dovada trimiterii documentului la adresa salariatului, care este inregistrata si in revisal. adica este o adresa oficiala, inclusiv pentru comunicari. angajatul are si el obligatia ca in cazul schimbarii domiciliului sau altor date personale sa anunte angajatorul, si acesta sa opereze in revisal. mai cunosc cativa angajatori care s-au confruntat cu aceeasi situatie, respectiv salariati "mi-se-rupisti" care au disparut pur si simplu peste noapte pt ca au plecat la capsuni peste mari si tari, si nici unul din acesti angajatori nu s-a dat de ceasul mortii sa-i gaseasca cu executor judecatoresc... nimeni nu a patit nimic, desi peste unii a trecut si itm-ul.
angajatul are si el principala obligatie sa vina la munca, daca nu mai vine nu pateste nimic. desfacere disciplinara? nu mai poate el de asta:) va asigur ca nici un angajator din constructii de exemplu, nu se uita la motivul desfacerii cim cand angajeaza un nou salariat. mi-ar place si mie sa se duca itm-ul in control la angajat doar la o simpla sesizare a angajatorului, ca lipseste nemotivat si nu isi indeplineste obligatiile, si sa-i dea amenda.
as vrea sa ma fac bine inteles, am procedat asa strict in cazurile in care pt mine lipsa de bunavointa sau indiferenta salariatului mi-au fost evidente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 10 Dec. 2014
Confirmarea comuncarii documentului cum o faceti? De unde stiti ca a ajuns la el scrisoarea? De aceea se si trimite cu confirmare de primire. Vorbim de 2014 si de la modificarea codului muncii incoace, nu de anul 2000 si de practica instantei de jufecata care solicita confirmarea de primire daca se ajunge la proces. Si cei de la ITM vor cere sa vada dovada comuncarii documentului, pe care intr-un astfel de caz dvs nu o detineti. Sigur, dvs procedati cum doriti, corect si in practica asa se face.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Nov. 2014
In momentul in care am intocmit o recomandata, oficiul postal imi elibereaza un document care atesta trimiterea la adresa indicata. deci, dovada ca am transmis, exista.
e f. adevarat ca nu am si dovada primirii de catre destinatar; dar cu ceva vreme in urma am cautat in codul muncii si nu am gasit niciunde, explicit, ca trebuie trimisa "cu confirmare de primire". prin urmare legea e interpretabila.
eu asa am procedat. din 2000 mi-au plecat cel putin cate 1 salariat din firma in fiecare an, fara sa anunte nimic nici macar cu o zi inainte, ulterior afland din diverse surse ca au plecat la munca in italia, spania, portugalia, sau alte tari. am o firma mica, nu trec de 15 angajati, si nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi insemnat ca pentru fiecare sa deschid actiune in instanta, mai bataia asta de cap imi lipsea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 25 Nov. 2014
Care este dovada ca ati transmis la adresa salariatului, daca nu aveti confirmare de primire? Ea se trimite cu recomandata in mod normal, daca o trimiteti prin posta, la adresa de domiciliu a salariatului, iar daca totusi nu se poate inceta contractul de munca prin aceasta procedura, se deschide actiune in instanta de judecata. Este imperativ insa sa aveti confirmarea faptului ca destinatarul a refuzat primirea convocarii sau a primit-o efectiv. S-ar putea sa nu fie acasa. Daca ajunge doar in cutia lui postala, fara sa semneze pentru primirea ei atunci nu putem spune ca i s-a comunicat documentul pentru ca nu aveti nicio dovada ca a intrat in posesia plicului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului adriana iancu la 21 Nov. 2014
m-am confruntat in cateva randuri cu aceeasi situatie, in sensul ca salariatul nu a mai aparut la munca, fara a anunta in prealabil. ulterior am aflat, de exemplu, ca a plecat la munca in portugalia si nu exista o adresa unde poate fi contactat. intrucat, asa cum spune si d-na Iancu, legea nu prevede expres modalitatea prin care trebuie facuta convocarea salariatului, eu am facut-o prin posta, recomandat, dar FARA confirmare de primire. legea nu prevede expres ca trebuie sa fac cu confirmare de primire, corect? asadar, eu am dovada ca am trimis comunicarea la adresa salariatului, adresa oficiala, asa cum apare in CIM. eu spun ca faptul ca nu a dat curs in nici un fel acestei adrese se poate considera refuz. ceea ce spune d-na Iancu in final, ca trebuie sa existe dovada refuzului, mi se pare utopic, intrucat un salariat care refuza sa primeasca o comunicare, nu va semna niciunde ca refuza. si atunci in ce ar consta dovada refuzului?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Nov. 2014
Chiar daca legea nu prevede expres modalitatea prin care trebuie facuta convocarea salariatului, aceasta se poate face prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin executor judecatoresc etc., in lipsa salariatului de la locul de munca, expedierea convocarii la cercetare disciplinara in scris se poate realiza prin posta recomandat cu nota de inventar si confirmare de primire la domiciliul sau prevazut in CIM. Esential este ca, pentru a putea sanctiona salariatul cu desfacerea CIM trebuie sa existe dovada refuzului salariatului de a primi convocarea.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024