ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere cu abateri disciplinare fara ca acestea sa existe si sa fie mentionate conform legislatiei in vigoare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Povestea este un pic mai lunga si stufoasa:
Dupa un an si jumatate de munca ca Director de Transport mi se pune in vedere ca trebuie incetata colaborarea, nimic nou. Angajatorul a solicitat inchiderea contractului cu acordul partilor, toate bune si frumoase dar la acea data mai avea sa-mi platesca 2 saptamani diurna (Belgia), banii pe concediul pe anul din urma inclusiv pina la data in curs si in plus am solicitat plata unor salarii compensatorii. Refuzul a fost categoric si in secunda a doua Directorul General mi-a prezentat o decizie de demitere cu abateri disciplinare. Precizez aici ca in contractul de munca am fost trecut cu 2 ore de munca de la 9-11 si in fapt am lucrat si 12 ore, in orice caza angajatorul m-a pontat 8 ore de munca pe zi si tin sa precizez ca atunci cind am inceput sa cer plata orelor suplimentare au inceput necazurile.
Am facut reclamatie la ITM si in termenul legal de 30 de zile am depus plangere la tribunal.

Raspunsul ITM m-a bulversat si anume au tinut sa precizeze ca la data controlui lor eu figuram in continuare angajat (asta la peste 30 de zile de la data demiteri). Pe de alta parte angajatorul mi-a virat inca doua luni bani pe card (ulterior verificind explicatia platii am vazut ca era precizat salariu nicidecum diurna sau concediu). Ca si concluzie este ca cei de la ITM l-au invatat ca este in culpa si i-au dat un sfat cum sa incerce sa dreaga busuiocul. Cum se poate ca eu sa am decizie de demitere cu abateri disciplinare pe 06.03.2012 si angajatorul sa depuna la ITM demitere (banuiesc tot cu abateri pt neprezentarea la munca) dar dupa 3 luni? In urma controlului ITM baiatul unuia din directori a fost angajat la aceasta firma pe un anumit post. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce sorti de castig credeti ca am la proces si cum ar trebui sa contracarez faptul ca angajatorul a declarat ulterior demiterea?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Tudose Bogdan
 User  Tudose Bogdan
a intrebat la 10 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Tudose Bogdan la 13 Sep. 2013
Puteti depune o plangere la ITM pentru nerespectarea programului de lucru prevazut in contractul pe care l-ati semnat in Romania si prin care ati fost detasati acolo. Dupa un control al inspectorilor ar trebui sa se regleze situatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Tudose Bogdan
 User Tudose Bogdan
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Sep. 2013
Buna seara,

Va multumesc pentru raspuns. Intradevar sint multe nereguli. Atit eu cat si soferii am fost angajati de o firma romaneasca avind ca actionar un cetatean belgian, acest belgian detine in Belgia o alta firma de transport si practic soferii si inclsiv eu eram angajati in Romania dar lucarm in Belgia. Neregulile pentru care eu am avut discutii cu cei din Belgia pentru ca nu erau in primul rind legale ar fi: nerespecatrea perioadelor de munca si odihna ale soferilor, au efectuat transporturi in regim Cabotaj, activitatea mea in Belgia incepea la orele 08 dimineata si se termina cel mai devreme la orele 20,00, eu lucram inclusiv sambata si duminica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2013
Daca angajatorul a dispus o concediere pe motive disciplinare, nu a procedat legal, pentru ca o astfel de sanctiune necesita intocmirea unui referat de constatare a faptei savarsite si derualarea unei cercetari disciplinare anterior dispunerii ei.

In evidenta ITM figurati in continuare (acele 3 luni) ca salariat pentru ca probabil nu a fost operata in Revisal de catre angajatorul dvs. Pentru acest lucru ar fi trebuit amendat si probabil ca a fost, conform legii. Nerespectarea termenelor de operare in Revisal nu tine de competenta instantei ci de cea a inspectorilor ITM. In instanta insa puteati contesta decizia de concediere, in cele 45 de zile de la data comunicarii ei, termen care ar fi trebuit sa se regaseasca in cuprinsul deciziei.

Referitor la norma de lucru din contract, daca in cuprinsul lui nu a fost trecuta interdictia de efectuare a orelor suplimentare, se considera ca fiind incheiat cu norma intreaga, asa cum prevede legea, si este tratat ca atare. Ceea ce inseamna ca lucrati si sunteti pontat cu norma intreaga si nu cu norma partiala. Insa ar trebui ca tot ce depsareste 40 pe h/ saptamana sa fie pontat ca ore suplimentare si compensate in consecinta, cu timp liber platit corespunzator orelor lucrate suplimentar acordat in urmatoarele 60 de zile sau cu spor de minim 75% daca nu este posibila acordarea liberului. Totodata ele trebuie sa apara in pontaj si sa vi se ceara acordul scris pentru efectuarea lor, daca nu este vorba de o situatie de forta majora sau accident.

Una peste alta, sunt foarte multe nereguli acolo, si cel mai bine ar fi sa asteptati procesul si decizia instantei daca deja ati demarat acest proces. Personal considera ca aveti multe sanse sa castigati, dar nu va pot spune cu certitudine ca va fi asa. Prin prisma legii, si bazandu-ma pe cele relatate, nu vi s-au respectat drepturile legale. Insa toate acestea trebuie sustinute cu dovezi. Mult succes va doresc!


Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024