ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua !
Am un angajat care a lasat o cerere pe birou in care isi cere demisia fara preaviz si a plecat. Cu ce articol ii desfac contractul de munca si ce drepturi salariale trebuie sa-i dau?
Ma refer la concediul de odihna pe anul in curs.
Va multumesc.

Adaugata in: Abateri disciplinare
Aurora Stoicescu
 User  Aurora Stoicescu
a intrebat la 11 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PAUL ROBITU la 17 Oct. 2012
Renuntarea la preaviz in acest caz se face de catre salariat si nu angajator, cat timp in cererea de demisie apare mentionat ca acel angajat renunta la preaviz. Renuntarea la preaviz poate fi initiata de oricare dintre parti. Incetarea in cazul de fata se face cu art. 81 alin. 8, daca nu sunt respectate elementele contractuale, sau, o alta varinata ar fi acordul partilor. Dar renuntarea la preaviz nu poate fi trecuta in initiativa angajatorului cat timp angajatul este cel care a initiat-o.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Paul Robitu
 User Paul Robitu
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2012
Daca nu aveti nimic impotriva incetarii CIM fara preaviz (angajatul nu are materiale sau documente de predat) atunci ii puteti desface CIM in conformitate cu art. 81 alin. (7) din Codul Muncii:
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 11 Oct. 2012
Ar fi ideal, dar legea nu prevede acest lucru. Daca ati inaintat demisia cu 81 (8), angajatorul are obligatia oricum de a inregistra demisia. Orice dovada este binevenita.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Oct. 2012
Este adevarat ca daca iti dai demisia cu 81(8), trebuie sa si demonstrezi ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile?

Daca eu lucrez intr-un mediu care lasa de dorit fiecare face ce vrea, seful este total dezinteresat si nu te poti baza pe el, ia decizii unilateral, creaza si mentine o atmosfera de lucru tensionata in care tu esti mereu vinovat ca nu esti la zi cu legile, niciodata el ca iti atribuie tot felul de sarcini VERBAL si daca nu le faci are grija de asta la prima negociere salariala, sau zile libere pentru varii probleme personale, s.a.m.d, eu trebuie sa demonstrez asta? A reusit careva pana acum performanta asta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Ii puteti desface CIM cu art. 81 alin. (8) din Codul muncii republicat, daca intr-adevar se pune problema nerespectarii clauzelor de catre angajator.

Art. 81
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In cazul in care angajatorul doreste efectuarea preavizuli si nu se aplica acest articol de lege, atunci angajatul a savarsit o abatere disciplinara, prin absentarea nemotivata de la locul de munca si fara acordul angajatorului. Caz in care i se poate suspenda CIM pe motivul absentelor nemotivate si declansa cercetarea disciplinara. Preavizul se va suspenda si va fi reluat ulterior, daca va fi cazul, dupa finalizarea cercetarii. Sigur, o astfel de procedura este la latitudinea angajatorlui.

Odata cu incetarea CIM angajatorul are obligatia de a-i plati salariul aferent perioadei lucrate din luna respectiva, precum si compensarea in bani a zilelor de CO ramanse neefectuate, corespunzatoare perioadei lucrate.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu violeta Georgescu Radu Anton alexei delimart Viviana Serni George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024