ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie fara ca angajatul sa efectueze zilele de preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Va rog sa ma sfatuiti intr-o anume problema.
Unul dintre angajati si-a facut cerere de demisie iar patronul in prima faza nu a vrut sa o accepte. Dupa cateva explicatii in care i s-a spus ca nu poate tine pe nimeni legat de firma respectiva,a inteles si a fost de acord cu demisia angajatului dar cu efectuarea celor 20 de zile de preaviz. Angajatul nu vrea sa efectueze aceste zile,chiar daca ele sunt specificate in contractul de munca si in regulamentul intern.

Azi ar fi trebuit sa vina la serviciu si nu a venit,m-a sunat si mi-a spus sa-l pontez nemotivat,ca daca el nu vine la serviciu trebuie sa-i desfac contractul pe motiv de absente nemotivate. Cum rezolv eu aceasta problema?

Va explic un pic si de ce patronul nu a vrut sa semneze demisia,si de ce tine neaparat la perioada de preaviz.In firma, productia se face numai pe baza de comanda,si pe un anume numar de angajati.Daca se lanseaza comanda lunii respective ,dupa care chiar si un singur angajat demisioneaza sau se imbolnaveste,comanda nu mai poate fi realizata nici ca numar de repere nici ca termen de livrare.

Multumesc de ajutor

Elena Milos
 User  Elena Milos
a intrebat la 28 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Milos
 User Elena Milos
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Mar. 2014
Angajatoul a luat act de demisia angajatului,a fost inregistrata in firma,si nu se pune problema in demisie de art.81/8.Nu este nici in perioada de proba,pur si simplu nu vrea sa vina.S-a angajat la o alta firma cu contract de colaborare.
Rugamintea mea este sa ma mai ajutati cu incetarea contractului.Pot sa il pontez nemotivat pe toata perioada preavizului si pe urma sa-i fac incetarea contractului?
Pe perioada cat eu il pontez nemotivat si decurge cercetarea disciplinara trebuie sa-i suspend contractul?


Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2014
Angajatorul nu aproba si nici nu dezaproba demisia, nu are voie sa faca acest lucru. Este obligat insa sa o inregistreze odata primita, nu o poate respinge.

Referitor la preaviz, angajatul poate demisiona fara preaviz numai in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale, in temeiul art. 81 (8) din Codul muncii. O alternativa ar fi fost acordul partilor, dar acesta trebuia aprobat de catre angajator, sau daca se afla inca in perioada de proba, sau la finalul ei, putea inceta prin notificare scrisa in temeiul art. 31 (3), fara preaviz.

Nerespectarea perioadei de preaviz reprezinta abatere disciplinara si se poate sanctiona conform legii. Orice sanctiune insa, cu exceptia avertismentului scris, trebuie sa fie precedata de procedura cercetarii disciplinare, asa cum prevede Codul muncii republicat. Fara aceasta, sanctiunea poate fi lovita de nulitate absoluta, prin intermediul instantei. Angajatul insa va trebui sa o conteste in termen de 45 de zile de la primirea ei.

Puteti sa il pontati nemotivat pe perioada preavizului si eventual sa declansati procedura cercetarii disciplinare in urma careia sa puteti dispune o sanctiune in conformitate cu prevederile legale. Sau puteti sa il pontati nemotivat, iar daca nu operati si suspendarea contractului, va inceta la finalul preavizului, dar salariatul nu va fi platit.

Odata cu aplicarea unei suspendari, si preavizul se va suspenda implicit, data incetarii fiind astfel decalata pana dupa incetarea suspendarii.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024