ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacere disciplinara contract munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


BUna ziua!
As avea rugamintea sa ma ajutati cu privire la desfacerea contractului de munca unui salariat care nu s-a prezentat de 2 saptamani la locul de munca.
Conform ROI, aceasta este abatere disciplinara si se poate sanctiona cu desfacerea contractului de munca.
1. Seful ierarhic a intocmit un Raport in care se mentioneaza ca persoana in cauza a absentat 2 sapatamani, ca a incercat sa il sune, dar intra casuta vocala si nu a putut lua legatura cu ei, iar masura corectiva este: avertisment scris.
2. Am intocmit o adresa prin care salariatul este convocat pentru a-si clarifica situatia, mentionand data pana la care va trebui sa se prezinte la sediul firmei.
3. Voi trimite adresa cu confirmare de primire prin posta
Daca salariatul nu se prezinta la data mentionata, mai este nevoie sa se intruneasca Comisia de disciplina care sa consemneze intr-un proces verbal faptul ca persoana in cauza nu s-a prezentat la data mentonata si ca se dispune desfacerea disciplinara a contractului?

Daca adresa(convocarea) trimisa la angajat mi se intoarcea pe motiv ca nu a gasit pe nimeni la domiciliu, mai trebuie retrimisa? De cate ori? Daca in acest interval (in care trimit de 2-3 ori convocarea) trec 30 de zile calendaristice, se mai poate desface disciplinar contractul?

Multumesc!
-

Adaugata in: Abateri disciplinare
Amalia Maf
 User  Amalia Maf
a intrebat la 16 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Amalia Maf la 21 Mai. 2016
Se emite o decizie de suspendare a contractului in temeiul art. 51 alin. (2) din Codul muncii si se inregistreaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii (HG 500/2011).
Art. 51 - Codul muncii republicat
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Amalia Maf la 21 Mai. 2016
Comisia se intruneste si constata absenta salariatului convocat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Amalia Maf
 User Amalia Maf
a raspuns userului Amalia Maf la 18 Mai. 2016
Pe perioada cat salariatul este absent nemotivat, este obligatoriu sa se suspende contractul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Amalia Maf
 User Amalia Maf
a raspuns la intrebare la 18 Mai. 2016
Multumesc pt raspuns.
Daca salariatul nu se prezinta in urma convocarii, se mai intruneste Comisia de cercetare? Se poate dispune desfacerea contractului fara un raport din partea Comisiei in care sa se precizeze ca salariatul nu s-a prezentat?
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2016
Etapele cercetarii disciplinare :
1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, ascultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.
Chiar daca legea nu prevede expres modalitatea prin care trebuie facuta convocarea salariatului, aceasta se poate face prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia.
Esential este ca, pentru a putea sanctiona salariatul cu desfacerea CIM trebuie sa existe dovada refuzului salariatului de a primi convocarea.
Exista totusi o situatie particulara, in care starea de boala a salariatului poate influenta concedierea.
Absenta salariatului la cercetarea disciplinara il indreptateste pe angajator sa dispuna concedierea fara realizarea cercetarii, cu exceptia situatiei in care motivul absentei este dat de incapacitatea temporara de munca.
Codul muncii
Art. 252. [decizia de sanctionare: termen, continut, comunicare]
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024