ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incompatibilitățile functionarilor publici


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un funcționar public (auditor la o primărie) cu program de lucru de 8 ore/zi, se poate angaja cu timp parțial de 2 ore la o societate cu capital majoritar de stat din domeniul industriei extractive, dar care este în stadiul de conservare? Menționez că societatea nu se află și nu desfășoară activități pe teritoriul localității la a cărei primărie lucrează funcționarul public.

Simona Oneț
 User  Simona Oneț
a intrebat la 29 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Oneț
 User Simona Oneț
a raspuns userului adriana iancu la 01 Feb. 2015
Va mulțumesc pentru răspuns. Vreau ?nsă să specific ca instituția la care ar urma să lucrez cu 2 ore nu este o instituție publică ci o ?ntreprindere cu capital majoritar de stat din ramura minieră și deci nu este de interes public, iar postul vizat este cel de contabil.
?ncă o dată vă mulțumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2015
Imi cer scuze , fiind functionar public in situatia dumneavostra nu se aplica Codul muncii ci Legea 188/1999 prind statutul functionarului public.
Legea 161/2003 Incompatibilităţi privind funcţionarii publici
Art. 94
(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică dec?t cea ?n care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică.
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) ?n cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
(21) Nu se află ?n situaţie de incompatibilitate, ?n sensul prevederilor alin. (2) lit. a) şi c), funcţionarul public care:
a) este desemnat printr-un act administrativ, emis ?n condiţiile legii, să reprezinte interesele statului ?n legătură cu activităţile desfăşurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, ?n condiţiile rezultate din actele normative ?n vigoare;
c) exercită un mandat de reprezentare, pe baza desemnării de către o autoritate sau instituţie publică, ?n condiţiile expres prevăzute de actele normative ?n vigoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2015
Da, se poate. Conform prevederilor art. 35 din Codul muncii orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. De la aceste prevederi fac exceptii situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Incompatibilitatile sunt reglementate de Constitutia Romaniei, de legea aplicabila autoritatii sau institutiei publice in care persoanele in cauza isi desfasoara activitatea, de Legea-cadru 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de celelalte dispozitii legale in vigoare.
Daca exista posibilitatea stabilirii unui program de lucru care sa-i permita salariatului sa isi desfasoare activitatea in cadrul celor doua contracte individuale de munca fara ca aceasta sa se suprapuna, cu respectarea prevederilor privind timpul de munca, acesta poate cumula doua functii.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024