ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Trebuie sa acord preaviz in cazul unui salariat caruia vreau sa-i desfac contractul de munca pt absente nemotivate (a lipsit nemotivat o saptamana dupa care a venit la lucru fara sa-si justifice absentele); precizez ca in regulamentul intern am mentionat ca pot sa-l dau afara daca a lipsit 3 zile nemotivat.

Adaugata in: Abateri disciplinare
Manuela Lebada
 User  Manuela Lebada
a intrebat la 16 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 20 Aug. 2012
Convocarea poate avea loc si mai devreme de 30 de zile de la luarea la cunostinta privind savarsirea faptei, legea nu prevede un termen referitor la convocarea pentru cercetare discipliunara. Ce prevede insa legea este un termen de emitere a deciziei de sanctionare, si anume nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta privind fapta savarsita, dar fara a depasi termenul de 6 luni de la data savarsirii. Cu alte cuvinte, termenul maxim in care angajatorul poate dispune o sanctiune disciplinara este de 6 luni de la data savarsitii ei. Insa nu exista un termen pentru convocarea salariatului.

Art. 252 - Codul muncii.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Daca angajatul nu semneaza pentru primirea convocarii si nu se prezinta, nu se poate dispune incetarea, nu este legal acest lucru pentru ca se considera ca nu s-a comunicat nimic angajatorului privind declansarea cercetarii. In cazul in care nu ajunge la destinatar prin posta, se poate trimite prin executor judecatoresc. Insa o eventuala desfacere a contractului ca urmare a neprezentarii salariatului pentru cercetare, la data stabilita, poate fi facuta numai dupa ce angajatorul intra in posesia confirmarii de primire, avand astfel dovada semnarii pentru primirea ei de catre salariatul in cauza.

Contractul de munca se suspedna doar pentru perioada absentelor, dat fiind faptul ca salariatul s-a intors la lucru. Ca atare nu puteti suspenda si pe acest timp contractul. Insa va putea fi suspedat din nou pe perioada cercetarii disciplinare. Sanctiunea disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara cercetare prealabila, altfel este lovita de nulitate absoluta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 16 Aug. 2012
Emiteti o convocare pt cercetare disciplinara, asigurati-va ca semneaza de primire sau o trimiteti recomandata cu confirmare de primire. Convocarea trebuie sa aiba loc nu mai devreme de 30 de zile de la luarea la cunostinta.
Pana atunci insa, puteti lua decizia suspendarii contractului de munca.
Daca nu se prezinta la cercetare disciplinara emiteti decizie in conformitate cu regulamentul intern.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Viviana Serni adriana iancu G Stancu Radu Anton Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024