ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salariul minim


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este salariul minim pe economie cu studii superioare.este normal ca eu sa prestez ore suplimentare neplatite? ce pot face in sensul in care nu - mi sunt platite orele suplimentare? daca eu refuz sa lucrez peste program ce mi se poate intampla?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Vlad Ardeleanu
 User  Vlad Ardeleanu
a intrebat la 09 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vlad Ardeleanu la 12 Dec. 2011
Inteleg ca in prezent lucrati 5 ore, ei avand nevoie sa lucrati un timp mai mare. A va trece la un alt program inseamna intocmirea unui act aditional prin care se va modifica din nou programul de lucru actual. Daca aceasta modificare va avea loc, cele 3 ore adaugate celor 5 acutale nu vor reprezenta ore suplimentare, ci vor intra in componenta programului de lucru.

In situatia in care aveti contract cu 5 ore, orele care depasesc acest program se considera ore suplimentare si se remunereaza ca atare, cu un spor asa cum este prevazut in Codului Muncii actual, de minim 75% din salariul de baza. Acest lucru insa trebuie sa apara prevazut si in Regulament Intern sau CCM aplicabil, iar in CIM trebuie sa fie trecut cel putin faptul ca aceste ore se platesc cu un spor conform CCM sau Regulament intern.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vlad Ardeleanu
 User Vlad Ardeleanu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Dec. 2011
mentionez faptul ca la cererea mea si cu acordul lor am fost trecut la 5 ore pe zi,iar ei acum vor sa lucrez mai mult.la refuzul meu mi-au asigurat ca or sa ma treaca la program normal cu acelasi salar659 ron. ce se intampla in acest caz.? pot sa ma treaca asa cum vor ei la diferite programe?nu mi se ofera nici ore libere in compensatie cu cele lucrate si nici spor!
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Dec. 2011
Ele ar trebui insa sa se regaseasca in ROI si/sau in CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Dec. 2011
Salariul minim pe economie este de 670 lei, adica 3.94 lei/ ora, reglementat prin HG 1193/2010. Salariul minim pentru studii superioare a fost reglementat in Contractul colectiv de munca la nivel national insa acest contract a fost denuntat si neprelungic, ca atare scos din uz. Daca la nivel de unitate exista un CCM iar in cuprinsul lui este specificata o grila de salariazare sau un salariu minim in functie de nivelul studiilor, atunci angajatorul ar trebui sa respecte acele prevederi.

Referitor la orele suplimentare, potrivit Codului muncii ele se compenseaza fie cu un numar de ore corespunzator celor lucrate, fie cu un spor la salariul de baza de minim 75%. Acest lucru se poate regasi in Regulamentul intern, CCM sau CIM, in functie de caz. In situatia inc are nici unul din aceste documente nu prevede modalitatea de plata a orelor suplimentare, se aplica prevedrile legii in vigoare.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024