ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sanctionare pentru absente nemotivate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.In situatia in care un angajat nu a mai venit de 3 luni la munca si l-am trecut absent nemotivat atat in pontaje cat si in Revisal cum putem sa ii incheiem contractul de munca daca in regulamentul intern nu este specificat nici o sanctiune pentru absente nemotivate?Putem sa specificam in convocator incalcarea prevederii litera H-Durata muncii sau norma de munca?
Multumesc!

Adaugata in: Abateri disciplinare
Valentina Minca
 User  Valentina Minca
a intrebat la 07 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Va redau si un model pentru referatul redactata in urma cercetarii disciplinare, cu propunerea desfacerii CIM:

Referat nr ...... din data de .........

Subsemnatul ............. in calitate de.............

Avand in vedere prevederile Codului muncii cu modificarile si completarile ulterioare ;

Avand in vedere foile de pontaj din data de / perioada de ......... prin care s-a consemnat lipsa repetata de la locul de munca a angajatului............ pentru un numar ..... zile.

Avand in vedere incalcarea urmatoarelor dispozi??ii din regulamentul de ordine interioara / fisa postului ........……………………………………………… si rezultatul cercetarii disciplinare prealabile ...........................

Avand in vedere ca angajatul............... a fost convocat in scris prin adresa nr. .......... din data de ......... de persoana imputernicita de angajator, iar acesta a fost / nu a fost prezent la efectuarea cercetarii prealabile, motivandu-si gravitatea faptei prin.............., fapte care au fost / nu au fost luate in considerare din motivul ........

Men??ionam ca angajatul a fost / nu a fost asistat de catre un reprezentat al sindicatului in cadrul cercetarii prealabile;

Vizand si dispozi??iile art. 61 lit.a , art. 248 si art. 251 din Codul Muncii

Propun desfacerea contractului individual de munca a salariatului ................... incepand cu data de ......................

Semnatura
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
In convocator specificati articolele din Codul muncii in baza carora declansati cercetarea, respectiv art. 61 litera a, art 248 si art. 251 din Cod.

Un model de Convocator regasiti mai jos:
S.C.
Sediul.......................................
Cod Fiscal..............................

Nr. /
Catre:
Adresa:

Prin prezenta va comunicam ca sunteti convocat la sediul societatii din????????????????????????????????????????????????????????????????????????.. localitate, str., nr. la data de _____, intre orele _______ in vederea efectuarii cercetarii prealabile cf. art. 248 alin. 1 din Codul Muncii pentru rezolvarea situatiei dosarului de personal.

Va aducem la cunostinta ca lipsiti nemotivat din data de _________, iar in cazul neprezentarii dvs. vor fi aplicate prevederile art. 248 alin. 1 lit. "e" din Codul Muncii coroborat cu art. 251 alin. 3 din Codul Muncii.
Prezenta s-a intocmit in 2 doua exemplare, din care 1 exemplar v-a fost inaintat spre luare la cunostinta.

DIRECTOR,

Numai in situatia in care salariatul semneaza pentru primirea convocatorului, se considera comunicarea efectuata, altfel nu. Daca insa dupa semnarea pentru primirea convocatorului salariatului nu se prezinta pentru cercetarea disciplinara, veti putea discpune direct scanciunea constand in desfacerea contractului individual de munca. Totodata, daca salariatul nu semneaza pentru primire dar se prezinta la data si ora tranzimse, si in acest caz se considera comunicarea efectuata.
In situatia in care salariatul se prezinta la data si ora stabilite si va inmaneaza, spre exemplu, un certificat medical, aceastea se considera a fi motivate, situatie in care cercetarea disciplinara nu mai are loc.

Art. 251
3 Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Incercati sa aflati prin intermediul cunostintelor, familiei sau colegilor, chiar prin intermediul starii civile sau al autoritatilor, as aflati ce s-a intamplat cu acel salariat. Pentru ca din pacate legea nu va permite sa desfacti contractul fara respectarea unei anumite proceduri. Data fiind perioada prelungita de absenta exista inclusiv posibilitatea unui deces sau a unui accident major, care sa il puna in imposibilitatea de a va anunta privind starea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Iun. 2012
Neprezentarea la programul de lucru constituie abatere disciplinara. Declansati procedura de cercetare disciplinara. Seful direct sa consemneze printr-un referat neprezentarea la lucru a respectivului salariat, apoi ii trimiteti prin posta convocarea, daca nu se prezinta incetati CIM Nu aveti motiv sa mai asteptati.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024