ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care un angajat este cercetat disciplinar, cand trebuie suspendat contractul de munca al acestuia? Din data in care angajatorul hotaraste inceperea cercetarii disciplinare sau din data in care angajatului i se aduce la cunostinta faptul ca este cercetat disciplinar?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Chereches Cristina
 User  Chereches Cristina
a intrebat la 12 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2014
V-as ruga sa ne furnizati actele normative din care sa rezulte cele mentionate de dvs si in care sa apara precizata interdictia angajatorului de a dispune o astfel de suspendare. Deocamdata este doar interpretarea dvs.

Am explicat deja ce se intampla cu suspendarile CIM pentru cercetare, nu imi place sa reiau desi vad ca insistati. Alegeti ce varianta doriti, dar nu incercati sa o impuneti ca fiind singura corecta. Din pacate in cazul de fata nici nu putem spune ca ar fi. Chiar codul muncii permite aceasta suspendare, pe durata cercetarii disciplinare. Este decizie exclusiva a angajatorului, nu exista prevederi legale care sa mentioneze cand poate si cand nu poate suspenda CIM pentru cercetare. Acelasi temei il regasiti si in Revisal.

Nevinovatia lui se poate constata si in cazul unei suspendari pentru absente, daca acesta le motiveaza prin certificat medical de exemplu, la data cercetarii. Cum procedati atunci, nu ii mai platiti salariile pentru ca a avut CIM suspendat?!

V-ar propune sa incepeti sa respectati rugamintile utilizatorilor postate pe forum de a nu va mai lansa in astfel de contradictii si de a nu mai incerca in majoritatea timpului sa generati discutii care nu ajuta deloc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Doamna, o suspendare se aplica in conditiile legii pentru astfel de cazuri nicidecum dupa cum considera un angajator sau altul.Nu pot fi sub nicio forma de acord cu dumneavoastra.
Dupa cum vedeti suspendarile contractelor sunt tratate punctual pe cauze si pe perioade limitate de timp atat timp cat exista motivul suspendarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Articolul 52 face trimitere la nevinovatia salariatului dar atunci cand se face suspendarea contractului si se constata vinovatia salariatului si se acorda o sanctiune de reducere a salariului de exemplu ce se intampla pe aceasta perioada de suspendare CIM?Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Mai. 2014
Art. 251 Codul muncii (referitor la acea prezumtie de nevinovatie, dovedirea nevinovatiei proprii).
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Cat despre salariul cuvenit, se plateste in mod corespunzator, pentru perioada in care a fost suspendat CIM, asa cum prevede Codul muncii destul de explicit de altfel.

Art. 52
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Mai. 2014
Inca ceva, nicaieri in legislatia muncii nu apare mentionat un asa-zis "malpraxis" ca urmare a neprestarii muncii de catre salariat in timpul cercetarii disciplinare, pentru ca a presta munca in schimbul unui salariu si pe baza unui CIM semnat de parti este o obligatie a salariatului. Este si motivul pentru care ajunge sa fie cerecetat disciplinar daca lipseste. Vorbim de o situatie in care decizia este exclusiv a angajatorului, repet.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Mai. 2014
De unde reiese obligatia suspendarii CIM in timpul cercetarii?! "Poate" nu inseamna "trebuie". Decizia este EXCLUSIV a angajatorului, si nu obligatorie. Suspendarea pe perioada cercetarii nu este impusa de lege. Iar acele abateri grave care prevad suspendarea CIM sunt prevazute in legi speciale, acolo unde vorbim deja de condamnari, actiuni in instanta de judecata, si nu de o cercetare la nivel intern. Va recomand, din nou, ca suport de clarificare a informatiei pe care o transmiteti, lucrarile dl. av. prof. Al. Ticlea in domeniul dreptului muncii si unde veti gasi exact aceeasi explicatie.

Suspendarea nu trebuie sa fie una abuziva, este altceva.

Salariatul poate lucra pe perioada cercetarii disciplinare fara nicio problema.

Daca se aplica o astfel de suspendare ea se aplica doar pe perioada cercetarii discplinare. Nu are nicio legatura suspendarea cu salariul din Revisal, drepturile vor aparea pe statul de plata in cazul nevinovatiei, palta lor mai exac, nu inteleg despre ce vorbiti de fapt acolo, pentru ca sustinere legala nu aveti intr-o astfel de afirmatie. Salariul din contractul de munca si sporurile sau indemnizatiile aferente nu se modifica in urma aplicarii unei suspendari, ca atare nu are nicio importanta daca se suspenda sau nu CIM pentru elementul salariu din Revisal. Este gresita abordarea.

Nu exista nicaieri prevazut ca salariatul se va prezenta la munca in timpul cercetarii pe baza unei prezumtii de nevinovatie. Aceea sta la baza cercetarii disciplinare, este motivul pentru care ea se declanseaza, tocmai pentru a se dovedi daca este sau nu vinovat salariatul respectiv de fapta imputata.

Iar daca se aplica o sanctiune, se va acorda pe baza deciziei de sanctionare si in cazul operarii ei in revisal, oricum suspendarea ar trebui sa fie incetata la data la care se incheie cercetarea. Nu se leaga una de alta caci nu se suprapun.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Corectie art 248 din codul muncii republicat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Potrivit Art. 52 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;

Nu este optionala aceasta suspendare se aplica in conditiile legii.

Sunt abateri profesionale disciplinare si dau aici ca exemplu malpraxisul care datorita gravitatii lor nu mai permit salariatului sa presteze munca decat dupa o cercetare.Pot fi si alte exemple

Acum argumentez pentru cercetari discipăliknare.
Dupa cum stim sanctiunile sunt cele ded la art252 din codul muncii.
1.Salariatii car daca au savarsit abateri sunt primiti la munca si pe parcursul cercetarii disciplinare pentru ca de partea lor au prezumtia de nevinovatie atat timp cat nu s-a constatat vinovatia si aplicarea sanctiunii
2.O suspendare a CIM pe cercetare inseamna ca se suspenda prestarea muncii in baza CIM si se consemneaza in REVISAL
3.Daca in urma cercetarii disciplinare se constata nevinovatia salariatului sau se ajunge la o sanctiune de reducere de salariu cum se rezolva problema dretpurilor salariatului cat timp a avut CIM suspendat Deja este operat in REVISAL transmis.
In concluzie aceasta prevedere se aplica numai daca prin statute profersionale legiferate sunt prevazute acele abateri grave care practic suspenda dreptul salariatului de a mai profesa.
Va rog sa analizati si sa vedeti daca acest punct de vedere poate fi impartasit si de dvs.pe problema ridicata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Cercetarea incepe la data stabilita in convocare, de la acea data se poate suspenda contractul de munca pe parcursul derularii ei. Masura nu este una obligatorie, ci posibila prin lege, este o decizie a angajatorului daca face sau nu acest lucru.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024