ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care este termenul pentru eliberarea diferitelor adeverinte


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara
Am foarte multe solicitari de eliberare adeverinte pentru angajati , pentru medic famile, pentru spital , pentru banci, pentru CAR-uri, pentru Asistenta social sau pentru Agentia de plati, pentru scoala, pentru facultate, pentru lemne de foc sadm. Am incercat din rasputeri si nu ma pot incadra in 1-2 zile sa le eliberez. Angajatorul doreste sa afisam contextul legal si termenul de eliberare. Solicitarile le primesc doar verbal, e bine? Am gasit in Codul muncii, insa nu e mentionat termenul, iar in HG 500 , 15 zile de la data solicitării.
Multumesc tare mult!


Elisabeta Gros
 User  Elisabeta Gros
a intrebat la 18 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Sep. 2014
Doamna, sunteti foarte vehementa in sustinerea unor cauze.Insusi compartimentul de resurse umane chiar prin denumire se infiinteaza pentru rezolvarea problemelor salariatilor atat din perrspectiva angajatorului cat si a acestora.Cititi cu atentie articolul34 pe care tot il invocati ca fiind cel mai valavbil.O adeverinta de asigurat de sanatate este necesara imediat salariatului pentru o internare, un concediu medical daca s-a ivit o incapacitate temporara de munca.Daca ati fi si practicat in domeniu probabil nu v-ati fi expus la astfel de erori..Nultumesc,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Aug. 2014
"La cerere" inseama pe baza unei cereri a salariatului si nu la momentul sau in ziua primirii cererii.

Art, 34 - Codul muncii republicat
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate

Art. 8 - HG 500/2011
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
...........
(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art. (6) nu se aplica insa aici din cate intelg din speta, angajatorul fiind inca activ si deci putand elibera documentul solicitat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Aug. 2014
De unde reise obligatia "de zi cu zi" a angajatorului de a elibera cererea respectiva? Sigur ca este ideal sa elibereze in timp util documentele dar teremenul legal este cel de 15 zile. Daca stiti un altul va rugam sa ni-l comunicati si cadrul legal in care este prevazut.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2014
Art. 40 din codul muncii republicat.Compartimentul de resurse umane are obligatia sa elibereze adeverintele necesare salariatilor in timp util , intra in obligatia de zi cu zi a celor care lucreaza in aceste conmpartimente.
2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Aug. 2014
Termenul din HG 500/2011 este cel corect, il puteti utiliza pe acela fara probleme. Nu sunteti obligata legala sa elibereati adeverinta intr-o zi sau doua.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024