ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Compensatii pentru atingerea integritatii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In ce conditii poti beneficia de compensatie pentru atingerea integritatii si care sunt documentele necesare?
Poti beneficia de aceasta compensatie daca esti pensionar?

Multumesc.

Catalina Comarniceanu
 User  Catalina Comarniceanu
a intrebat la 03 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2014
Aceste plati se refera la salaritii care au suferit un accident de munca, si nu la pensionari. Salaritii sunt asigurati pentru asigurari de munca si boli profesionale, prin contributia platita de angajator in acest scop. Daca pensionarul cumuleaza cele doua statuturi, de pensionar si salariat, si apare un accident de munca acolo unde isi desfasoara activiatea salariata, atunci se vor pune in aplicare prevederile din legea 346/2002 referitoare la accidente de munca si boli profesionale.

ART. 18
Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
.....
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;

SECŢIUNEA a 5-a
Compensaţii pentru atingerea integrităţii

ART. 42
Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, ?n urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, răm?n cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă ?ntre 20 - 50%.

ART. 43
Compensaţia se acordă la solicitarea persoanei ?ndreptăţite, pe baza deciziei medicului asigurătorului, cu ?ndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 42.

ART. 44
(1) Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă ?n bani şi se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este ?ndreptăţit asiguratul, şi nu este luată ?n baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte ?n funcţie de gravitatea leziunii, ?n limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS.

Poate puteti detalia putin situatia ca sa vedem care ar fi solutia cea mai potrivita pentru dvs. si ce lege s-ar aplica.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024