ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contractul la nivel de ramura pentru o firma cu CAEN 7022


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1. Contractul la nivel de ramura pentru o firma cu CAEN 7022 - Activitati de consultanta pentru afaceri si management prevede acordarea vreunui ajutor banesc, numit ajutor de nastere/deces constand intr-un salariu mediu pe unitate, in cazul in care in persoana angajata a nascut/sau are un deces in familie?

2. La ce valoare se acorda acest ajutor (net sau brut) si cum pot verifica salariul mediu pe unitate?

3. In contractul colectiv de munca la nivel national, anii 2007-2010 , era specificata acordarea ajutorului de nastere constand intr-un salariu mediu pe unitate, intre timp acest contract a fost denuntat, asa ca nu mai este in vigoare. Din pacate, nici in Regulamentul de Ordine Interioara al firmei nu exista o astfel de specificatie.
Stiu ca totusi ar trebui ca in cazul in care contractul colectiv de munca la nivel national nu mai prevede acordarea ajutorului de nastere sa se verifice mai intai contractul de munca la nivel de ramura si apoi Regulamentul de ordine interioara al firmei.Este adevarat?

4. Pe ce alte criterii se acorda acest ajutor banesc? Este posibil ca firma sa acorde acest ajutor numai in anumite cazuri?
Mamici care lucreaza in aceeasi firma si care care au nascut in 2012, cand respectivul contract colectiv de munca la nivel national era deja denuntat au primit acest ajutor banesc. Mie in schimb, care am nascut in 2013, mi s-a spus ca nu pot primi acest ajutor deoarece nu mai este in vigoare contractul colectiv de munca la nivel national si Regulamentul de ordine interioara nu prevede acest ajutor.

Multumesc!

Adaugata in: Ajutoare materiale
Ella Danu
 User  Ella Danu
a intrebat la 16 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2013
Nu exista un astfel de CCM la nivelul ramurii de care vorbiti. CCM in vigoare sunt publicate pe site-ul mininsterului muncii, aici http://www.mmuncii.ro/old/ro/715-view.html
Ssalariul mediu pe unitate la nastere se acorda NUMAI daca in CCM la nivel de unitate apare prevazut acest lucru sau daca angajatorul alege sa-l acorde. Altfel, legal, el nu e mai acorda de la iesirea din uz a CCMUN. E verifica intr-adevar CCM la nivel de ramura, daca exista, sau la nivel de unitate, si RI unde nu exista CCM.

Pentru deces se acorda ajutorul in baza legii pensiilor 263/2010, iar la nivel de unitate in aceleasi conditii ca ajutorul pentru nastere.

Daca nu este prevazut acest drept in niciun document intern angajatorul nu este legal obligat sa il acorde. Fie intre timp s-a modificat ceva la nivel de angajator, fie nu isi maqi permite acordarea lui. (pentru ca el poate acorda iun limita a 2% din bugetul de protocol si cheltuieli sociale un astfel de ajutor).


Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024