ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie concediu postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Numele meu este Anca, am 24 de ani si in prezent lucrez in Marea Britanie ca lucrator sezonier cu contract pe perioada de 6 luni, dupa care urmeaza 6 luni pauza si iarasi 6 de munca. Mentionez ca nu am lucrat niciodata in tara. As dori sa stiu ce ar trebui sa fac ca atunci cand voi avea un copil sa pot beneficia de indemnizatie. Se poate achita personal asa cum procedez cu asigurarile de sanatate pe care le platesc din mana? Stiu ca la un moment dat cei care nu lucrau, nu aveau carte de munca puteau plati ceva ca sa le mearga cartea de munca si sa aibe vechime sa beneficieze la un moment dat de anumite beneficii cum este aceasta indemnizatie.
In speranta ca nu am fost prea vaga sau exprimarea mea nu a fost prea intortocheata, astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.

Adaugata in: Ajutoare materiale
Anca Stochitoiu
 User  Anca Stochitoiu
a intrebat la 02 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Perioada in care lucrati in strainatate, intr-o tara din spariul UE sau care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, se va lua in considerare pentru acordarea indmnizatiei crestere copil in Romania. Insa pentru a beneficia de indemnizatie este necesar ca in cele 12 luni antarioare nasterii copilului sa realizati venituri profesionale sau din actvitiati agricole supuse impozitului pe venit, asa cum este el definit de Codul fiscal - legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru crestere copil, modificata prin OUG 124/2011:

Art. 2
(1) incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
.......................
(6) in vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.

Avand acea pauza de 6 luni, daca urmeaza sa nasteti la scurt timp dupa, nu veti putea beneficia de indemnizatie. Nu aveti cum sa platiti din urma pentru ca este vorba de impozitul pe venit, iar dvs ati figura in cele 6 luni fara venit. Daca ar fi sa va inregistrati cu venit ar trebui sa platiti toate contributiile obligatorii, nu doar impozitul.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024