ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acceptam fara alta sansa abuzul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua tuturor. Foarte interesant modul in care se ofera raspunsul pe acest forum. Hai sa vedem daca putem porni o revolutie.
1. Sunt incadrat cu minim pe economie dar platit suplimentar la negru!
a) Ce poate pati angajatorul?
b) Ce poate pati angajatorul?

2. Ca angajat practic nu ai protectie dupa ce stabilesti verbal conditiile de colaborare!
a) Cum poti prestabili intr-o forma scrisa, conditiile ce ar trebui sa se regaseasca in contractul viitoarei colaborari?
b) De ce este atat de usor sa faci incadrarea unui nou angajat doar cum vrei tu ca angajator?

3. Angajatorul pe langa cele obligatorii cere noului angajat sa semneze si Demisia, Cerere concediu fara plata la debutul in colaborare.
a) Catre ce institutie se poate duce noul angajat cu plangere?
b) Ce pot pati ca angajator pentru abuzul facut?

Imi doresc sa gasim varianta prin care putem desfiinta o companie daca aceasta practica abuzul de putere conditionand angajarea corecta.

Magarii Jos
 User  Magarii Jos
a intrebat la 01 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului magarii jos la 07 Feb. 2014
Este alegerea salariatului daca renunta sau nu la locul de munca actual inainte de a semna contractul de munca, ceea ce redati dvs din pacate nu este o regula general valabila, este madegraba o experienta individuallizata.

Cele doua variante sunt interpretarea dvs deocamdata si ma feresc sa fac generalizari referitor la modul de gandire al cititorilor, in totalitatea lor.

Puteti negocia atunci cand incheiat un contract de munca, este un drept al dvs. Daca nu sunteti de acord, nu semnati, nu va obliga nimeni. Dar conditiile de angajare se discuta anaterior iar contractul se semneaza inainte de a incepe activiatea la noul angajator, nu dupa si nu cand sunteti strans cu usa de probleme financiare sau de alta natura.

Dizolvarea companiei nu se face de catre stat, cel mult nu in cazurile de care vorbiti dvs. Numai daca vorbim de fraude majore, spalare de bani, delapidare etc. atunci se paote pune problema interventiei autoritatilor, a Politiei mai precis si mai putin a statului in sine.

Nu are nicio legatura constanta legala cu deciziile luate de o persoana atunci cand isi alege un alt loc de munca. Daca nu va convine ceea ce gasiti nou, ramaneti la cel actual pana cand gasiti ceva care sa va avantajeze, in practica asa se procedeaza in mod normal. Faptul ca dvs va dati demisia inainte de a semna noul contract si incetati acel raport de munca este o alegere personala, nimeni si nicio lege nu va poate forta sa faceti acest pas.

De sesizat puteti sesizat ITM daca vi se incalca drepturile legale, si cred ca deja mi-am exprimat acesata opinie. In cel mai rau caz depuneti plangere in instanta. Nu stiu ce solutie extreme doriti dvs dar nu va putem ajuta noi in sensul asta. Incercati sa luati legatura direct cu instituiile. Consultantii vor face ceea ce facem si noi: consultanta. Va ofera solutii pe baza legislatiei existente. Dar nu sunt in postura de a solutiona conflictele de munca aparute intre angajat si angajator. Poate incerca acest lucru un mediator, cel mult. Consultantul poarta o dicutie amiabila dar atat, ofera solutii, acesta este rolul lui. La fel de bine si un angajat poate purta o discutie cu viitorul angajator inainte de a se lega raportul de munca pe hartie.

Acea fraza pe care ati citat-o din raspunsul meu reda realitatea legala, asa se procedeaza. Ca atare, daca angajatorul va solicita sa semnati o cerere de CFP deja redactata, refuzati. Daca ati semnat, nu aveti cum sa dovediti pana la urma ca nu ati redactat-o dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Magarii Jos
 User Magarii Jos
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Feb. 2014
Va multumesc pentru raspuns.
Sunt convins ca absolut toti cititorii acestei discutii pot concluziona in functie de pozittia sa astfel:
1) Angajatorul intelege ca va putea impune orice, la angajare pentru ca noul angajat are sansa de a-l combate doar prin a refuza angajarea.
2) Angajatul poate refuza angajarea, conditionata abuziv de cereri ilegale a angajatorului, si sa stea acasa fara venit pana isi va gasi de un nou loc de munca.

In realitate faptele generic se desfasoara asa:

a) Interviu1,2,3 cu viitorul angajat
b) Preaviz si incetarea activitatii la prezentul angajator
c) Semnarea contract angajare cu viitorul angajator

Dupa cum bine stiti angajatul doar pe conditiile discutate cu viitorul angajator, renunta la prezentul loc de munca. In momentul angajarii el este "fortat" sa semneze orice si oricum pentru ca altfel nu se mai poate intretine si intretine familia.
Asa ca punerea in practica a acestui enunt perfect legal: "Puteti refuza fara probleme solicitarea angajatorului, legal nu atrage nicio sanctiune sau problema. Acelasi lucru si pentru concediul fara plata, el se acorda numai la solicitarea angajatului." este calea spre a merge acasa plin de frustrari si disperat/a sa-ti cauti repede de munca sau sa speri ca vechiul angajator te va reincadra in aceleasi conditii!!!!!!

Imi doresc ca alaturi de voi sa gasim calea corecta si onesta de a se face fluxul fortei de munca. Consider ca tot ce este enuntat in "Acceptam fara alta sansa abuzul?", poate fi considerat si inselatorie pe relatia angajator-angajat.

Asadar : Exista o institutie a statului care in urma constatarii, sa dizolve o companie si de ce nu sa-i confiste bunurile???

Imi prezint scuzele pentru exprimarea vehementa, dar trebuie sa putem schimba cumva realitatea cruda pe care o traiesc foarte multi romani asupriti de conditii sinistre de munca!
Constanta legala, dupa cum vedeti, ne ofera sansa sa ajungem acasa fara venit unde sa disperam si sa acceptam ca daca altii pot lucra in astfel de conditii vitrege si ilegale TREBUIE SA PUTEM SI NOI !!!
Marjez pe realitate tocmai pentru ca legea este facuta pentru o societate civilizata si onesta. Noi, azi traim intr-o societate in care faptele reale se afla in zona extremului. Deci avem nevoie de solutii extreme!!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
1. Ambii pot fi sanctionati fiscal, pentru ca amandoi incalca legea, prin nedeclararea si neimpozitarea sumelor in cauza, precum si prin neplata contributiilor obligatorii. Ca atare, solutia de salvare a angajatului este sa nu accepte astfel de proceduri, altfel este la fel de in culpa ca si angajatorul.

2. Putere legala, daca doriti, o are numai contractul de munca semnat, sau alte tipuri de contract precum cel de prestari servicii, conventie civila etc, si nu alte forme de acord intre parti care nu au la baza nicio lege si greutate juridica. Cand angajatului i se prezinta spre semnare contractul de munca, obligatia lui este sa il citeasca in asa fel incat sa stie ce semneaza si sa decida daca este de acord cu ce contine acest document. Daca trece peste etapa lecturarii contractului sau daca il semneaza chiar si in conditiile in care nu este de acord sau nu intelege sensul unor clauze, atunci se considera ca si-a dat de fapt acordul asupra lui. Forma scrisa de care vorbiti dvs este o oferta, dar legal ea nu este obligatorie.

3. Aici se incalca niste prevederi legale. Demisia nu se cere de angajator, ci se inainteaza de catre angajat, fiind o notificare de incetare a raportului de munca la initiativa celui din urma. Puteti refuza fara probleme solicitarea angajatorului, legal nu atrage nicio sanctiune sau problema. Acelasi lucru si pentru concediul fara plata, el se acorda numai la solicitarea angajatului.

Pentru orice situatie in care considerati ca vi se incalca drepturile legale stabilite prin Codul muncii si alte cadre legale din domeniu, aplicabile salariatului, puteti depune o plangere la ITM. Ei vor efectua un control la fata locului, termenul limita in care ar trebui sa primiti raspuns din partea lor este de 45 de zile, conform legii. Daca situatia se mentine pe mai departe, apelati la instanta de judecata.

Alte intrebari despre Angajare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni Gratiela Petrescu George Andreescu Marius Ion adriana iancu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024