ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!Sunt eleva si am 17 ani si 8 luni.As dori sa ma angajez la un magazin ca vanzatoare.Este posibil chiar daca sunt inca minora?Patronul meu are anumite avantaje la cartea mea de munca daca sunt eleva?

Adaugata in: Angajare
Alina Mateescu-cuibac
 User  Alina Mateescu-cuibac
a intrebat la 15 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Ian. 2013
Angajatorul beneficiaza de un stimulent financiar din partea statului daca incadreaza elevi sau studenti pe perioada vacantelor. Stimulentul este de 50% din valoarea indicatorului social de referinta, adica din 500 de lei, acordat lunar.

Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si stundentilor

Art. 1

Angajatorul care ?ncadrează ?n muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară garantat ?n plată, pentru fiecare elev şi student.

Art. 2

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Art. 3

Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar prevăzut la art. 1 este de 60 de zile lucrătoare ?ntr-un an calendaristic.

Art. 4

Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat conform art. 1 şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2013
Este posibil sa va angajati si ca minora, o persoana dobandeste capacitatea de munca la varsta de 16 ani.

Art. 13 - Codul muncii
(1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.

Va trebui sa vi se incheie un contract individual de munca inainte sa incepeti activiatea la magazinul respectiv.

Angajatorul are obligatia de a respecta prevederile din Codul muncii referitoare la incadrarea persoanelor sub 18 ani. Aveti dreptul la concediu de odihna suplimentar fata de un salariat obisnuit, nu puteti presta munca de noapte si suplimentara, programul de lucru este mai mic fata de cel al salariatilor cu varste peste 18 ani.

Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.


Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1) - (4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Art. 124
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

Art. 128
(1) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

Art. 134
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

Art. 147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

Alte intrebari despre Angajare

TOP RASPUNSURI 2024