ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sunt avantajele unui CIM pe 8 ore?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La angajare, mi se ofera posibilitatea sa aleg intre un contract de munca pe 4 ore si unul pe 8 ore. Diferenta dintre suma primita in cele 2 cazuri nu va fi mare, pentru ca de fapt remuneratia se face in functie de numarul de lucrari. (Lucrarile neterminate de pot lua acasa pentru finalizare.) Lasand la o parte faptul ca un contract de 4 ore m-ar avantaja pentru ca as putea lucra acasa in liniste (ceea ce la serviciu lipseste) si mi-as supraveghea si copiii, care sunt avantajele alegerii unui contract de munca full time? Si ce ma sfatuiti sa aleg? ...daca-mi permiteti sa va intreb. Marturisesc ca am 40 de ani si vreo 17 ani vechime, punand la socoteala si anii de facultate, si concediile de ingrijire copil plus somaj. Va multumesc anticipat.

Lipan Dorina
 User  Lipan Dorina
a intrebat la 03 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Apr. 2014
rt. 108 - Codul muncii republicat.
(1) Sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.
(2) In vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.
(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.

Art. 109
Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Art. 110
(1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Art. 164
(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2014
Daca vi se incheie contract de munca pentru 4 ore, in continutul lui ar trebui sa apara cateva prevederi speciale, astfel incat sa nu fie considerat contract incheiat cu norma intreaga, asa cum prevede Codul muncii republicat.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Daca nu se trec aceste elemente, va fi asadar contract cu 8 ore si tratat ca atare.

Contractul cu norma intreaga va avantajeaza in privinta somajului, pentru ca acolo se ia in considerare stagiul de cotizare calculat in raport cu norma de lucru. Daca aveti program de 8 ore ar insemna sa lucrati toate cele 24 de luni anterioare datei depunerii dosarului cu cel putin 4 ore / zi , ca sa puteti ajunge la stagiul minim de 12 luni. La vechimea in munca si satgiul de cotizare pentru pensie nu va vor afecta, se va resimiti doar asupra punctului de pensie. Nu va fi afectata nici sanatatea.

Ca sa puteti lucra de acasa puteti incheia un contract de munca la domiciliu, cu norma intreaga, incercati sa discutati aceasta varianta cu angajatorul si vedeti daca este deschis sa o puna in aplicare.

Referitor la salariu, este important sa stiti ca angajatorul este obligat sa va plateasca lunar, si sa il mentioneze in contract, un salariu fix care trebuie sa respecte nivelul minim stabilit prin HG 871/2013. Pe langa acesta el va poate plati alte sume care sa reflecte realizarile. Salariul nu poate avea la baza doar acest element, nu ar fi legal.

Alte intrebari despre Angajare

TOP RASPUNSURI 2024