ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

persoana fizica neautorizata poate incheia contract de munca altei persoane ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


inspectorii itm aplica amenzi persoanelor fizice neautorizate atunci cind aduci la munca alte persoane ( prieteni,colegi,rude) , in cazul meu cei trei care erau cu mine la o lucrare au declarant ca eu i-am luat la munca . Domnii inspectori mi-au intocmit pv. de contraventie cu o amenda de 30 000 ron ( cite 10000 de om ) si au cerut sa le fac contracte de munca . Sincer , nu stiu daca este corect ca o simpla persoana de pe strada sa poata face angajari si transmiterea lor in revisal .

Adaugata in: Angajare
Stanciu Stefan
 User  Stanciu Stefan
a intrebat la 25 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Apr. 2015
Legislatia muncii prevede clar, ca orice persoana fizica poate avea calitatea de angajator din momentul dobandirii capacitatii de[pline de exercitiu.
Codul muncii
Art. 14. [capacitatea juridică a angajatorului]
(3) Persoana fizică dob?ndeşte capacitatea de a ?ncheia contracte individuale de muncă ?n calitate de angajator, din momentul dob?ndirii capacităţii depline de exerciţiu.
Capacitatea deplina de exercitiu incepe la data cand persoana devine majora,adica la implinirea varstei de 18 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stanciu Stefan
 User Stanciu Stefan (maistru constructor, casecons grup)
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Apr. 2015
multumesc pt. raspuns . totusi vreau sa stiti ca controlul itm a cerut prin process verbal sa le fac angajari celor trei colegi cu care eram , In acel moment nu detineam nici o forma de organizare (pfa,ii,srl sau independent ) declarata la reg.comertului ca sa pot face angajari .
Doresc sa stiu daca masura dispusa de inspectorul itm este abuziva , din punct de vedere legal , banuiesc ca acesta a indus instanta de judecata in eroare intelegind prin " persoana fizica " de fapt pfa ,si in acest caz trebuia sa inchei cm .
masura dispusa de 10000 ron per om se aplica angajatorilor , dar eu nu sint angajator , si nu detin nicio forma de a avea dreptul sa angajez. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Apr. 2015
Codul muncii lasa loc de interpretari., precizand ca persoana fizica poate avea calitatea de angajator. Dar nici nu este legala munca la negru indiferent de gradul de rudenie, atat timp cat ii platiti dvs pentru munca depusa. Puteti incerca sa infiintati un PFA daca doriti sa aveti mai multa greutate ca angajator si pe baza lui sa faceti angajari daca veti nevoie de personal.

Cf. Ordinul 1916/2011 nu oricine poate opera in Revisal. Persoana respectiva trebuie sa fie autorizata legal (si sa detina inclusiv dreptul legal de a opera date cu caracter personal) sau sa fie salariat cu CIM al unei unitati. Sigur, se poate interpreta ca persoana fizica poate contracta o persoana autorizata pentru a se ocupa de Revisal, caz in care operarea in Revisal nu o faceti dvs.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2015
O persoana fizica autorizata nu se poate angaja pe sine insasi, in schimb, poate angaja alte persoane.
OUG nr.44/2008:
Art. 24. - Pentru organizarea şi exploatarea ?ntreprinderii sale, ?ntreprinzătorul persoană fizică, ?n calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, ?nregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi ?ntreprinzători persoane fizice titulari ai unor ?ntreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor ?ntreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să ?i schimbe statutul juridic dob?ndit potrivit prezentei secţiuni.

Alte intrebari despre Angajare

TOP RASPUNSURI 2024