ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare CIM pe durata determinata. Salariat in medical


de Clublegislatiamuncii.ro la 07 Iul. 2011


Am o intrebare legata de incetarea la termen a contractului de munca in cazul unei salariate aflate in concediu de maternitate si anume daca putem inceta acest contract la implinirea termenului sau la data terminarii concediului medical?


Daca contractul poate fi incetat in timpul perioadei in care salariata se afla in concediu medical cine ii plateste indemnizatia de concediu medical de la data terminarii contractului de munca si pana la data finalizarii concediului medical?

Daca nu putem inceta contractul de munca cat timp acesta este suspendat pentru concediu medical si ulterior salariata intra imediat in concediu pentru crestere copil, putem inceta la termen contractul de munca abia la finalizarea suspendarii pentru concediu de crestere si ingrijire copil?

Raspuns:

In situatia expusa, contractul individual de munca a incetat de drept (art. 56 lit. i) din Codul muncii, in puterea legii, la data expirarii termenului contractului, chiar daca salariatul se afla, la aceasta data, in concediu medical.

In consecinta, incetarea de drept a contractului individual de munca ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost incheiat trebuie sa fie constatata de angajator printr-o decizie emisa in forma scrisa in termen de 5 zile lucratoare de la implinirea termenului. Prin urmare, angajatorul trebuie sa emita o decizie de incetare a contractului individual de munca.

In conformitate cu dispozitiile art. 32 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

Drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) sunt:

a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

La alin. (2) al aceluiasi articol se stabileste ca prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.

In concluzie, contractul individual de munca inceteaza la termenul stabilit in contract. Plata indemnizatiei aferente concediului pentru incapacitate temporara de munca se va efectua de catre angajator pentru perioada pana la incetarea contractului individual de munca caruia i se va prezenta si certificatul de concediu medical. Indemnizatia cuvenita dupa incetarea contractului individual de munca pe durata determinata va fi platita de catre casa teritoriala de asigurari de sanatate.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

5 comentarii

Comentarii



adella 2014-12-04 16:05:38

Buna ziua.Eu ma aflu in situatia de a fi momentan in concediu de risc maternal si din cate am auzit societatea noastra ar intra in faliment desi cei de la HR nu recunosc iar eu nu vreau sa fiu nepregatita .Am inteles dinart.32 alin.1 ca daca acest lucru se intampla eu voi putea beneficia de indemnizatie aceasta fiind platita de Fondul National .Intrebarile mele sunt :-Fondul National va platii riscul dar cine va platii prenatal-ul si concediul decrestere copil ?-Eu am aflat ca societatea de 2 luni nu a platit nici la CAS*Specific faptul ca eu ma gandeam sa intrerup acum concediul de risc sa ma angajez la alta firma( inaine sa dea ei faliment ) si sa intru iar in risc si restul de concedii ce urmeaza sa urmaresc procedura legala , doar ca nu stiu cum se face aceasta revenire din concediu de risc in munca si iarasi in concediu mai ales ca o sa fiu la alta societate , alt dosar de la medicina muncii etc.Multumesc anicipat.

claudiu 2014-06-01 11:40:37

buna ziua! ma numesc claudiu lucrez la sc casino manhattan srl cu nr de contract 65 din data de 22.4 2013.am fost in concediu medical si nu mi l-au platit ba mai mult mi-au spus sa imi dau demisia.ce pot face in situatia asta? in contractul de munca sunt trecut la 8 ore iar eu am muncit si 12 si 24 uneori nu am beneficiat de nici o zi de concediu de odihna.multumesc!

ANA 2012-02-05 13:53:56

Buna ziua, va supun atentia cu urmatoarea speta.
In cazul incetarii de drept a locului de munca prin retragerea autorizatiei in baza careia se execita functia angajatorul poate fi obligat sa puna la dispozitia salariatei gravide un nou loc de munca?De asemenea daca salariata gravida se afla in concediu medical angajatorul mai poate constata incetarea de drept a contractului?
Daca da, atunci ce se intampla cu salariata gravida :
1. isi depune singura actele de somaj
2. angajatorul depune actele pentru somaj
3 cine ii mai plateste concediul medical
Va multumesc anticipat pentru raspuns

ana 2011-07-07 15:05:56

Referitor la problema ridicata privind Incetare CIM pe durata determinata. Salariat in medical
Nu sunt de acord cu raspunsul dat , art. 32 alin. 1 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, face referire la obligatiile angajatorului in conditiile enuntate isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. 1 care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate. Problema care se ridica este alta ... Incapacitatea temporara de munca /Concediul medical suspenda CIM indiferent de natura lui nedeterminata /determinata, drepturile salariatilor sunt identice pe ambele tipuri de CIM. Din practica avuta pana in momentul de fata am avut speta : salariatul solicita incetare CIM prin acordul partilor cu o data X si inainte cu o zi suspenda CIM cu concediul medical. S-au efectuat toate demersurile necesare pentru incetare, decizie, nota de lichidare , inchiderea tuturor debitelor conform cererii salariatului , concediul medical fiindu-i platit doar pt 1 zi, acesta in realitate fiind de 10 zile. Salariatul a dat in judecata compania iar instanta judecatoreasca a obligat angajatorul sa achite intreaga suma pentru intreaga perioada de incapacitate temporara de munca , data deciziei de incetare art.55 lit.b fiind prima zi fara incapacitate temporara de munca. Sfatul meu pentru a evita , instanta juecatoreasca este sa achitati perioada de incapacitate temporara de munca. O zi excelenta si succes

marius 2011-07-07 12:59:23

test

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Viviana Serni G Stancu alexei delimart Gratiela Petrescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024