ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pentru pensie pot cere actualizarea salariului stabilit conf. art 136 c.m.vechi?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In urma reintegrarii, mi s-au calculat despagubiri salariale, printr-o expertiza contabila, dispusa de instanta, in anul 2000, conform art.136 din vechiul CM, pentru intervalul sept 1991-nov 2000.Expertul stabileste media ultimelor 3 salarii in cuantum de 19338 rol, la momentul sept.1991. In baza acestei sume imi calculeaza drepturile salariale pentru cei 10 ani, drastic micsorate, logica art.136 c.m.impunand ca si in nov.2000 sa am acelasi salariu de 19338 rol, din anul 1991(echivalent a 4 paini in 2000).
La stabilirea pensiei, in 2017, Casa de pensii a operat, pentru cei 10 ani, cu acelasi salariu de 19338 rol, astfel ca si pensia a fost mult diminuata din cauza acestui art 136 c.m.
Daca prin Dec.169/1999, Curtea Constitutionala a stabilit ca art 136, alin1, teza finala, este neconstitutional, inainte deci de data expertizei, e admisibil ca sa cer in instanta, pentru recalcularea pensiei, ca salariul de19.338 rol sa fie actualizat cu
indicii de inflație ai perioadei respective 1991 -2000?
Mai fac precizarea ca in 1991 salariul de 19338 rol era 158% din salariul mediu pe economie. Daca actualizarea e inadmisibila, pot cere ca pensia sa fie determinata in baza acestui procent din salariul mediu pe economie? Va multumesc

Adaugata in: Pensii Asistenta online
Jan Vorovenci
 User  Jan Vorovenci
a intrebat la 26 Ian. 2018
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Jan Vorovenci
 User Jan Vorovenci
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Feb. 2018
Va muultumesc pentru raspunsurile date si revin cu precizari: obiectivul expertizei a fost"sa se calculeze drepturile salariale cu aplicarea ratei de inflatie pe perioada sept 1991 pana in prezent(nov 2000)".Expertul stabileste media pe trei luni la 19338 rol, asupra caruia aplica indicele de inflatie pe fiecare luna, dar nu individualizeaza rezultatul actualizat lunar ci doar cumulatul cu salariile lunilor anterioare(actualizat dar neevidentiat lunar). Angajatorul( acum in faliment) mi-a emis totusi o adeverinta cu salariul actualizat pe fiecare luna, dar Casa de pensii refuza sa-l accepte, luand in considerare doar acest salariu de 19338 lei. Intreb, este actualizarea descrisa mai sus valabila pentru a mi se stabili pensia in baza acestor date? Va multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Jan Vorovenci la 29 Ian. 2018
Casa de pensie ia in calcul pensiei salariile asa cum au fost stabilite in instanta.Apreciez ca actiunea in instanta impotriva casei nu va va fi de folos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jan Vorovenci
 User Jan Vorovenci
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Ian. 2018
Mai adaug ca am contestat in termen legal decizia de pensie, am asteptat 45 de zille insa nu mi s-a raspuns, asa ca am chemat in judecata Casa de Pensii. Revin si intreb: mai este posibil dupa 16 ani, ca instanta sa incuvinteze, doar pentru recalcularea punctajului mediu, corectarea salariului din perioada 1991-2000, cu indicii de inflatie din aceasta perioada? Daca mai exista spete asemanatoare si modul de rezolvare, mi-ar fi de mare folos.De angajator pot spune doar ca e in faliment. Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jan Vorovenci
 User Jan Vorovenci
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Ian. 2018
Va multumesc pentru opinie, nu veniturile ma preocupa, ci numai faptul daca este admisibil ca instanta sa dispuna corectarea acestui salariu aberant, prin actualizare. Nu am pretentii materiale, doar pentru Casa de pensii, pentru determinarea punctajului mediu anual real.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2018
In opinia mea ar trebui sa actionati in instanta angajatorul si sa solicitati indexarea la zi a veniturilor salariale.In perioada 1991-2000 indicele de inflatie in fiecare an a fost foarte mare.Consider ca este o scapare a dvs. de nu ati cerut instantei si actualizarea salariului.Casa de pensie nu poate sa ia in calcul la pensie decat veniturile stabilite de instanta nicidecum alte venituri comparabile.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Viviana Serni George Andreescu G Stancu adriana iancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024