ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare CIM cu acordul partilor & bonus salarial compensatoriu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

As dori sa stiu care este succesiunea logica a evenimentelor: act aditional la contract si apoi cererea angajatului de terminare a contractului de munca cu acordul partilor.... sau invers?

Pentru exemplificare, se da urmatoarea situatie:

La intoarcerea din CCC, angajatorul propune angajatei proaspat revenita din CCC incheierea unui act aditional la contract prin care sa i se acorde acesteia un bonus salarial compensatoriu, cu conditia redactarii mai intai de catre aceasta a unei cereri de incetare a contractului de munca cu acordul partilor. Angajatorul sustine ca succesiunea logica a evenimentelor ar trebui sa fie cererea de incetare a CIM, apoi actul aditional post-datat cererii angajatei.

Nu ar fi mai fireasca incheierea actului aditional la contract in care sa se stipuleze urmatoarele: "in situaţia in care, CIM, va inceta de drept, pentru activitatea prestata de catre salariata, pe langa toate drepturile salariale curente care i se cuvin, angajatorul este de acord cu acordarea acesteia a unei prime in cuantum de..., in caz contrar respectivul act aditional fiind nul si partile repuse in situatia anterioara semnarii sale?"
Cu alte cuvinte, daca mai e nevoie de aceasta precizare: as dori sa stiu cum ar trebui sa procedeze angajata respectiva, proaspat revenita din CCC, pentru a beneficia faptic de acel bonus compensatoriu si de incheierea amiabila intre parti?

Va multumesc anticipat!

Roxana Esca
 User  Roxana Esca
a intrebat la 19 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Roxana Esca la 21 Aug. 2014
Daca acceptati sa semnati un astfel de act, atunci va asumati si faptul ca se practica. Insa cat timp refuzati semnarea lui nu are ce sa se intample si nu are cum sa se aplice asa ceva.

Cu placere si succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Esca
 User Roxana Esca
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Aug. 2014
Nu este corect si totusi se practica :(
Va multumesc pt lamuriri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Roxana Esca la 19 Aug. 2014
Din punctul meu de vedere nu, nu este corect, am spus deja acest lucru. Reiese destul de clar ca angajatorul este dispus sa compenseze salariata pentru o incetare cu acordul partilor initiate de ea, cu alte cuvinte ii forteaza mana prin acordarea unui bonus sa renunte la locul de munca. Nu se poate incheia un act aditional cu asa ceva, este abuziva clauza.

Cererea de incetere cu acordul partilor poate fi inaintata oricand doreste salariata, nu este obligatoriu sa urmeze actului aditional. Insa actul aditional nu poate fi intocmit dupa ce inceteaza contractul de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Esca
 User Roxana Esca
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Aug. 2014
Va multumesc pentru lamuriri.
Desi sunt convinsa ca nu este o practica solitara in randul unor angajatori, as dori sa ramanem in modul ipotetic al angajatei care, constienta ca renunta la unele drepturi care de fapt i se cuvin, doreste sa aiba o imagine de ansamblu asupra situatiei mentionate, sa fie cat mai informata si sa se protejeze cat mai bine (fie ca este vorba de incheierea cu acordul partilor, fie ca este vorba de concediere in timpul sau la finalul celor 6 luni de protectie sociala).

Asa cum mentionati si dvs, succesiunea corecta ar fi:
1. Cererea de reluare a activitatii, prin care, angajatorul este anuntat de actiunea in cauza;
2. Intocmirea Deciziei de reluare a activitatii, data la care se ridica implicit, si suspendarea contractului.
3. Semnarea actului aditional in aceeasi zi in care a fost ridicata suspendarea contractului
4. Redactarea cererii de incetare cu acordul partilor de catre angajata (post-datata actului aditional?)

Ce nu imi este clar este subiectul Actului aditional legat de bonusul compensatoriu. Daca nu profit prea mult de bunavointa dvs, pt garantarea primirii bonusului compensatoriu, din punctul dvs de vedere, textul actului aditional ar putea fi urmatorul?
"in situaţia in care, CIM, va inceta cu acordul partilor, pentru activitatea prestata de catre salariata, pe langa toate drepturile salariale curente care i se cuvin, angajatorul este de acord cu acordarea a unei prime in cuantum de..., in caz contrar respectivul act aditional fiind nul si partile repuse in situatia anterioara semnarii sale".

Va multumesc!


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Aug. 2014
Cred ca nici nu are sens sa dezbatem succesiunea evenimentelor si care ar fi cea corecta, pentru ca o astfel de propunere din partea angajatorului este una abuziva si incalca atat legea cat si drepturile salariatei respective. Nu se poate mentiona asa ceva intr-un act aditional, in niciun caz, cum ca salariata ar trebui sa ceara incetarea CIM contra unui bonus. Este nul de drept si fara sa mentionati in el acest lucru. Iar incetarea cu acordul partilor nu este in niciun caz incetare de drept, ci incetare cu acordul partilor, cum ii spune si numele. Incetarile de drept sunt definite in Codul muncii iar cea aminitita nu se numara printre ele.

Daca vreti o succesiune corecta, salariata trebuie, inainte de orice alta cerere sau document, sa inainteze cererea pentru reluarea activitatii dupa CIC, apoi se poate incheia actul aditional de catre angajator dar in termeni legali. Nu se poate aplica o modificare asupra unui CIM deja incheiat pentru ca cele doua parti nu mai au aceleasi roluri una fata de cealalta.

Atentie cu incetarea cu acordul patilor, ea anuleaza dreptul la somaj pentru ca este considerat de normele de aplicare a legii 76/2002 drept motiv imputabil salariatei. Asta in cazul in care este interesata sa acceseze acest drept.

Mai devreme vorbeati de o concediere, acum vad ca de fapt este vorba de o incetare cu acordul partilor, fortata si destul de abuziva, din punctul meu de vedere.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024