ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conventie plata salariati catre societate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


BUna ziua.
Am o situatie delicata si mi-ar prinde bine un sfat. Am un salariat care si-a dat demisia insa datoreaza niste bani societatii( cheltuieli privind formarea profesionala) . In afara de posibilitatea actionarii in judecata al salariatului pentru recuperarea acestor cheltuieli ce alta posibilitate am , daca de exemplu el doreste sa plateasca dupa ce pleaca din firma? Pot incheia o conventie de plata cu el? Aveti vreun model de astfel de conventie?

Va multumesc.

Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 08 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

11 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Apr. 2013
Completare: acele obiecte sunt detinute de angajator, sunt in proprietatea lui, in momentul in care sunt instraintate sau date in folosinta altor persoane.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 10 Apr. 2013
La dvs insa nu se aplica raspunderea patrimoniala, pentru ca slariatul nu v-a produs o paguba in timpul executarii contractului de munca, acest curs fiind initiat de dvs. in conditiile prevederilor referitoare la formare profesionale si neavand legatura cu indeplinirea efectiva a atributiilor.

Ca sa fie si mai explicit, pentru o dauna patrimoniala se foloseste o nota de constatare care arata in felul urmator si anterior emiterii careia se intocmeste un referat sau proces verbal pe baza caruia se constata dauna:

Antet

Nota de constatare si evaluare a pagubei
nr. ..... din data de ...........
Vazand actul de constatare (proces-verbal, referat etc.) nr. ....... din data de .............. intocmit de ...................................... in calitate de .....................................
Avand in vedere dispozitiile art. 254 alin. (3) si urm. din Codul muncii , republicat,
Angajatorul .............. cu sediul in ........., inregistrat la Registrul Comertului cu nr. ......... C.U.I. ............, reprezentat legal prin ............... emite urmatoarea

NOTA:

1. In perioada ............ s-a constatat producerea unei pagube in valoare de ......................... lei reprezentand ......................................................... Calculul pagubei s-a facut asa cum rezulta din actul de constatare anexat prezentei.
2. Pentru producerea pagubei este vinovat salariatul/a ........... angajat/a pe functia de .......... care, in perioada analizata era responsabil cu ................................ conform fisei postului, anexa la CIM.
3. Avand in vedere ca paguba produsa de salariat este in valoare de ........... lei, fiind mai mica decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul este de acord ca paguba sa fie recuperata cu acordul salariatului.
5. Recuperarea contravalorii pagubei se va putea face in mod esalonat, prin plata lunara de catre salariat a unei sume de pana la .......... lei incepand cu ziua urmatoare expirarii celor 30 de zile de la comunicarea prezentei, pana la acoperirea integrala a contravalorii pagubei prevazute la pct. 1.
6. Suma de plata lunara pentru recuperarea pagubei a fost calculata astfel incat ratele lunare sa nu fie mai mari de o treime din salariul lunar net si fara sa depaseasca impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariu.
Drept pentru care astazi ........... s-a emis prezenta nota de constare si evaluare a pagubei produse de salariatul ................


Angajator
..................
LS


Am luat la cunostinta astazi ...........,

Nume Prenume salariat
............

Semnatura
.................

Or persoana care a plecat deja din firma nu mai are statutul de salariat si nu poate semna in aceasta calitate un astfel de document. O astfel de constatare se face in timpul raportului de munca si nu dupa incetarea lui.

Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Mai mult, cand vorbiti de patrimoniu in cazul unei persoane juridice, este vorba de obiecte date in folosinta altei persoane, in cazul de fata salariat, si pentru care se calculeaza o anumita valoare monetara. Pentru a merge la formare profesionala, obligatie legala a angajatorului, nu i-ati dat in folosinta un anumit bun pe care sa il fi deteriorat in timpul cursului, de ex. Se aplica pentru masina data in uz salariatului, echipamente de lucru (laptop, telefon, apart foto etc.) date pe baza unui proces verbal si petrnu care, in cazul deteriorarii, angajatul poate fi pus in situatia de a plati daune materiale.

Dati curs acelui act aditional, este un act, asa cum am spus de mai multe ori, in baza caruia salariatul s-a angajat ca va plati suma respectiva, in raport cu timpul ramas nelucrat din durata precizata in act. Daca nu recuperati astfel, mergeti in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 10 Apr. 2013
Angajatorul a semnat deja un act in care salariatul s-a angajat la plata sumelor in cauza.

Dvs puteti emite o decizie de plata executorie, vedeti articolele din Cod pe care vi le-am redat mai jos (258-159), iar in fisa de lichidare stipulati ca salariatul are datorii fata de firma, in baza actului aditional semnat pentru formare profesionala. Angajatorul nou va putea face astfel retinere din salariu. Daca nu primiti banii asa cum ar fi corect, atunci puteti actiona angajatorul in instanta. Deja angajatul a plecat din firma deci nu se mai pune problema unui alt acord.

Debitul nu il puteti stabili dvs intr-un anumit nr de rate pentru ca nu stiti ce salariu net are angajatul la noul loc de munca, iar retinerea se face in raport cu salariul net, reprezentand o treime din el, dat fiind faptul ca nu sunt mai multi creditori. Cand intervine pluralitatea de creditori se retine maxim jumatate din salariul net.

In cazul in care angajatul a produs o dauna legata de munca sa din vina lui, cat timp este inca salariat, se poate retine suma in timpul raportului de munca, dar cat timp contractul a incheiat intra isi produce efectele prevederea din actul aditional pe care l-ati incheiat si puteti emite un titlul executoriu pentru plata sumei. Nu se mai pune problema unui alt acord, dupa cum am spus deja.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Apr. 2013
Daca angajatorul totusi doreste sa incheie un act cu salariatul, ca acesta se angajeaza sa plateasca in n... rate debitul, cam ce ar trebui sa cuprinda acest act? In sensul in care se doreste solutionarea acestei situatii pe cale amiabila. El va lucra la cealalta firma dar se angajeaza printr-un act sa achite aceste sume prin casierie sau sa isi exprime acordul ca firma noua la care lucreaza sa ii retina aceste rate si sa le vireze in contul societatii de la care a plecat. Se poate ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Apr. 2013
Este raspundere patrimoniala.Angajatorul a facut o cheltuiala cu salariatul pe care urmeaza sa o recupereze de la salariat pe motivul ca acesta pleaca din unitate din initiativa sa inainte de data pentru care s-a angajat sa ramana in unitate.Este o dauna provocata angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Apr. 2013
Nu isi are locul raspunderea patrimoniala in cazul formarii profesionale. Nu este vorba de paguba materiala ci de nerespectarea unor clauze contractuale sau din acte aditionale, este altceva. Am redat destul de clar ce prevede Codul muncii in aceasta directie, cat si posibiliatea actiunii in instanta din partea angajatorului.

Pentru formarea profesionala se incheie act aditional, ceea ce s-a si facut, prin care angajatul s-a angajat odata cu semnarea lui ca va plati sumele mentionate daca pleaca inainte de termenul agreat. De altfel Codul muncii prevede foarte clar in ce fel de document se prevad conditiile de urmare a formarii si cine ce va plati. Cat timp exista act aditional iar angajatul, odata incetat contractul, nu il respecta, se poate merge direct in instanta.

In plus, o astfel de despagubire se plateste inainte de incetarea CIM. Dupa incetarea lui situatia se schimda, asa cum se vede in art. 258.

Art. 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2013
Vedeti articolele 254 -258 din codul muncii republicat.
Aveti doua posibilitati .Faceti o nota de evaluare a datoriei si un angajament de plata semnat de parti in care se consemneaza suma, datoria lunara si perioada de recuperare a sumei.Acest angajament se face in doua exemplare unul la dosar si unul la persoana in cauza.In caz in care nu se achita de datorie puteti sa-l actionati in instanta
O alta varianta este ca in nota de lichidare sa treceti suma pe care o aveti de recuperat de la salariat si aceasta sa fie recuperata de la angajatorul la care urmeaza sa presteze munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 08 Apr. 2013
Conventia o reprezinta insusi actul aditional, pe care el l-a semnat si in care se stipuleaza ca salariatul se obliga sa plateasca o anumita suma daca paraseste din propria initiativa unitatea, inainte de termenul stabilit. Cat timp a semnat acel act inseamna ca este de acord cu termenele stipulate in cuprinsul lui.

Daca nu respecta ceea ce a semnat il puteti actiona in judecata pentru daune si se va emite un titlu executoriu in baza caruia va trebui sa va plateasca sumele in cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Apr. 2013
Sunt respectate prevederile Codului Muncii in aceasta materie, act aditional intocmit, fiind stabilite drepturile si obligatiile fiecaruia cu respectarea prevederilor Articolelor mentionate mai sus. Problema este , daca exista vreo conventie pe care am putea-o incheia cu fostul salariat pentru ca acesta sa achite de buna voie suma datorata, si daca da care ar fi forma pe care aceasta conventie ar trebui sa o imbrace.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Apr. 2013
Important sa aveti in vedere ca un astfel de act aditioal se incheie inainte de a incepe stagiul de formare profesionala si nu dupa incheierea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2013
Daca ati incheiat cu el un act aditional atunci acest document va da dreptul sa solicitati angajatului restutirea unei parti din bani proportionala cu perioada nelucrata din cea totala stabilita in actul aditional. Fara un astfel de document insa nu aveti cum sa ii solicitati legal angajatului sa va restuie aceste sume, din pacate. Chiar daca il actionati in judecata, nu veti avea castig de cauza daca nu s-a incheiat actul aditional de care spuneam. Si oricum, nu poate plati altfel decat dupa ce pleaca, nu inainte. Asa ar trebui sa apara si in actul aditioanl.

Vedeti si ce prevede Codul muncii referitor la conditiile de efectuare a unui stagiu de formare profesionala la initiativa angajatorului, cat si obligatiile salariatului intr-o astfel de situatie si cum se stabilesc ele:

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Art. 197
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Art. 199
(1) In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat potrivit alin. (1), in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

Art. 200
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.

Alte intrebari despre Cariera si performanta

TOP RASPUNSURI 2024