ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Fidelitatea si validitatea instrumentului de evaluare profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Legea nr. 40/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, a adus doua prevederi importante in ceea ce priveste relatiile de contractuale de munca:
1. Evaluarea performantei profesionale a angajatului de catre angajator, cu obligatia celui din urma sa-l informeze pe salariat asupra criteriilor de evaluare a activitatii profesionale, conform art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii;
2. Dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora, potrivit art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, rezultatele aplicandu-se la departajarea salariatilor in caz de concediere colectiva, conform art. 69 alin. (3) din Codul muncii.
Ce se intampla cand un salariat contesta profesionalismul alegerii criteriilor de evaluare profesionala (relevanta criteriilor alese pentru profesia/meseria practicata), de asemenea, fidelitatea si validitatea instrumentuli de evaluare a performantei profesionale (fisa de evaluare anuala)? Este totodata si un semnal de alarma asupra faptului ca piata abunda de tot felul de publicatii care recomnada modele de evaluare profesionala, criterii de evaluare etc. fara sa aiba habar ce insemna fidelitatea sau validitatea unui instrument de evaluare profesionala. Nu vreau sa restrictionez unele categorii profesionale care pot sa intocmeasca un instrument de evaluare care sa satisfaca rigorile legii si stiintei, dar eu cred ca trebuie tinut cont si de aceste aspecte. Cine nu este in domeniu, fac precizarea ca orice instrument de evaluare trebuie să satisfacă cerinţele fidelitatii si validităţii.


Ferencz-levente Fulop
 User  Ferencz-levente Fulop
a intrebat la 07 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Dec. 2012
Eate greseala angajatorilor, in opinia mea, pentru ca acestia tind sa preia mot - a - mot si sa utilizeze modelele in cauza, fara a le adapta nevoilor din unitate.

Salariatul poate contesta evaluarea, este dreptul sau. Comisia de evaluare, sau persoanele care se ocupa de evaluarea presonalului incadrat ar trebui sa stabilieasca si aceasta procedura, tocmai pentru a se asigura obiectivitatea procesului de evaluare.

Referitor la criterii, tocmai din acest motiv ITM a recomandat angajatorilor sa incheie acte aditionale la CIM pentru introducerea acestor criterii, astfel ei putandu-si da acordul asupra criteriilor sau refuzandu-se si solicitand o regandire a lor. Multi angajatori s-au orientat catre decizie insa, motiv pentru care angajatii au putut contesta cat timp nu au fost de acord si nu li s-a cerut acordul asupra criteriilor.

Instrumentele de evaluare profesionala sunt construite de angajator si nu sunt nicidecum universal valabile.

Alte intrebari despre Cariera si performanta

TOP RASPUNSURI 2024