ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj, cic, contract pe perioada determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Eu sunt deja intrata concediu prenatal, dar am contract de munca pe perioada determinata.Acesta va expira in curand, dupa care voi fi preluata de casa de sanatate ,apoi voi intra in CIC pentru 2 ani.
Intrebarea mea este; se considera stagiu de cotizare CIC-ul, daca mie mi-a expirat contractul de munca si deci nu mai sunt asigurata?
Si o a doua intrebare: daca nu reusesc sa-mi gasesc de munca dupa 2 ani de CIC pot sa beneficiez de somaj? multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii Cic
Florentina Nedelcu
 User  Florentina Nedelcu
a intrebat la 11 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

20 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Marian Vasile la 14 Feb. 2014
La aceasta ultima adaugire ma declar invinsa,nu stiu ce ati vrut sa evidentiati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Marian Vasile la 14 Feb. 2014
:)) Credeti-ma sunt foarte calma. Daca un jurist s-ar enerva pentru toate opiniile contrarii primite de-a lungul activitatii, nu ar avea viata profesionala prea lunga.

Discutia pe art. pe care il citati s-a derulat deja dupa cum puteti vedea mai jos, Eu nu contest acest articol in vigoare.

Am subliniat si atras atentia asupra art.22 din OUG 111/2010 si asupra instructiunilor de aplicare a acestei Ordonante care prevad ca perioada CCC se considera perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul de pensii si somaj. Nu exista nicio prevedere care sa stabileasca faptul ca prin stagiul de cotizare intelegem doar vechimea in functie de care se stabileste doar durata de acordare a indemnizatiei de somaj. Se precieaza stagiul de cotizare in sistemul de somaj si atat. Eu stiu ca legiuitorul defineste stagiul de cotizare intr-un singur mod si daca lege anu distinge nici noi nu o putem face.

Daca aveti o opinie despre cum ar trebui sa interpretam art.22 din OUG111/2010 si Instructiunile de aplicare, astept cu interes sa mi-o impartasiti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Si o ultima precizare : indemnizatia de somaj este un drept de ASIGURARE sociala, pentru care SE COTIZEAZA la sistemul asigurarilor de somaj, in timp ce indemnizatia de crestere a copilului este un drept de PROTECTIE sociala, pentru care NU SE COTIZEAZA la vreun sistem de asigurari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Daca va calmati putin, incercati sa cititi si ce scrie mai jos:

Legea 76/2002 :
Art. 34
(1)Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a)au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;

(1^1)La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a)perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;

Art. 35
(1)Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.


Legea 53/2003 - Codul muncii republicat :

Art. 51
(1)Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a)concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;


Cred ca pledoaria dnei. Popa, temeinica de altfel, are o argumentatie in plus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Anda Diana la 14 Feb. 2014
Doamnelor, din pacate nu va impartasesc punctul de vedere. Doamna Anda, astept sa va citesc expertiza pe subiect si apoi discutam.
Ignorati multe prevederi legale care sunt in sustinerea acestei solutii si cel putin la nivel de atentionare a clientului ar fi trebuit sa le luati in considerare.
Dna. Expert, decat sa va ingrijorati de greselile AJOFM, ar fi de preferat sa le limitati pe ale dvs. Va urmaresc de ceva timp raspunsurile. Mare parte sunt corecte, insa aveti si greseli fabuloase de consiliere. Cred ca sintagma expert ar trebui folosita cu mai multa retinere.
Stim amandoua despre ce vorbesc, pe un alt subiect.
Din interes pentru expertiza dvs. am sa urmaresc in continuare raspunsurile dvs si am sa le sanctionez ca atare acolo unde este cazul.

Spor si inspiratie va doresc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anda Diana
 User Anda Diana
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Doamna Cristina, nu mai insitati pe aceasta informatie ca nu aveti dreptate, din pacate. Asa cum v-a spus si dna Ioana, somajul este asimilat ca vechime si nu se calculeaza indemnizatia de somaj pe baza ei, daca nu exista deloc stagiu de cotizare sau daca nu vorbim de un absolvent nu se acorda dreptul la somaj. Sunt corecte raspunsurile doamnei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Doamna draga, perioada de CIC se ia in calcul pentru a se stabili durata pentru care se acorda somajul, acea vechime in munca (de unde rezulta daca somajul se acorda pentru 6, 9 sau 12 luni si cu procentul precizat). Nu imi dau seama de ce este atat de neclar acest lucru. Va rog insa din nou sa va opriti aici si va recomand sa stati de vorba si cu alti juristi si specialisti in domeniu, ca sa va lamuriti mai bine. Nu este opiniea mea singulara ci a mai multor astfel de persoane. Faceti distincita dintre stagiu asimilat si stagiu de cotizare propriu-zis, inclusiv pentru drepturile precum pensia. Singura contributie platita, cum de altfel chiar dvs ati redat, este cea de la sanatate. Din pacate se cunosc si erorile venite din partea AJOFM din orasul dvs, Constanta respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 14 Feb. 2014
M-am inselat, se pare ca totusi mai am o completare de facut.
Am uitat de Instructiunile la OUG111/2010, aprobate prin O1474/2011. Aceste instructiuni sunt formulate sub forma de tabel cu intrebare si raspuns pentru diferite ipoteze care ar putea aparea in aplicarea OUG111/2010.

La punctul 18 exista urmatoarea intrebare ipotetica formulata de leguitor:
18.O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Nu este strict intrebarea care ne intereseaza pe noi insa relevanta este precizarea finala care vizeaza exact dezbaterea de mai jos.

Iata raspunsul din instructiuni:
?n baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care ?ndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară ?n funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii.
Concediul pentru creşterea copilului ?n funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat.
?n cazul ?n care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare ?n vederea stabilirii drepturilor de pensie ?n sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare, doar in ipoteza in care nu se solicita indemnizatia de crestere a copilului, perioada concediului nu poate fi asimilata ca stagiu de cotizare la pensii si somaj.

Ca sa nu existe neclaritati, perioadele asimilate ca stagii de cotizare,asa cum sunt definite de legislatie, reprezinta perioade in care se considera ca s-a contribuit in sistemul social in cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Vad ca sunteti destul de decisa asupra art 35 ca element de baza din argumentatia mea desi apar multe alte elemente in cadrul raspunsurilor pe care alegeti sa le ignorati. Va doresc succes, alegeti informatia pe care doriti sa o utilizati, este dreptul dvs. Succes in toate si numai bine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2014
Am omis sa precizez, si voi incheia asa cum am promis, ca:

Adeverinta de CIC este foarte importanta pentru ca Anexa 26 se elibereaza pentru ultimele 12 luni de la data depunerii dosarului pentru somaj in urma. Cata vreme este suspendat contractul de munca pe aceste 12 luni trebuie facuta dovada intreruperii contractului. Tind cred ca dvs nu intelegeti ce spun eu de fapt. CIC se ia in calcul ca stagiu asimilat, dar fara un stagiu concret de cotizare nu se poate acorda indemnizatia de somaj, nefiind perioada contributiva. Ea se adauga la stagiul efectiv, fiind considerata vechime. Legea 76/2002 nu prevede doar acordarea indemnizaitie de somaj si atat. Exista somer indemnizat si somer neindemnizat, persoane aflate in cautarea unui loc de munca etc.

Si de altfel, chiar la lista de documente pe care o redati dvs scrie "... acordarea indemnizatiei de somaj in cazul persoanelor provenite din munca"

CIC si indemnizatie nu se acorda numai salariatilor sau celor care realizeaza venituri profesionale, exista si cateva situatii speciale prevazute de OUG 111/2010.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 14 Feb. 2014
Sunt hotarata sa clarific situatia pentru persoana interesata si nu pentru dvs. Avem prevederi legale care trebuie respectate si nu ignorate. Daca am o contradictie de dispozitii, asa cum exista intre art.35 din Legea somajului (pe care va bazati argumentarea dvs. ) si art.22 din OUG 111/2010 (pe care il invoc eu), corect este sa prezentam situatia asa cum este, astfel incat persoana direct interesata sa decida daca alege sa isi apere drepturile chiar si in instanta sau nu.

Nu luati in calcul ca persoana careia ii prezentanti partial dispozitiile legale fara sa ii mentionati ca ar exista posibilitatea unei altfel de solutii, o ia ca atare de la dna. expert si poate pierde un drept?

Si cu asta, si eu cred ca este cazul sa oprim dezbaterea. Cred ca nu mai putem aduce nimic nou in discutie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Dupa cum am spus, dvs utilizati ce fel de informatie doriti.

Nu stiu in cate moduri as putea sa va explic diferenta dintre cele doua tipuri de stagii, pareti sa fiti destul de hotarata sa imi dovediti ca gresesc.

Incercati sa reanalizati, tinand cont de modalitatea in care se calculeaza inemnizatia de somaj, este cea mai simpla care, prin care va veti putea da seama ca nu tine cont de acest venit cand se acorda indemnizatia de somaj, cat si de conditiile care prevad calcularea somajului in cazul unui salariat cu CIM. Perioadele de suspendare, cum este CIC, nu se iau in calcul. Ele se comunica prin dosar pentru a se face dovada suspendarii contractului de munca.

Aveti in vedere si art. 17 din lege, care reda categoriile de persoane ce pot figura ca someri:

ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
i) ABROGAT;
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv in baza unui raport juridic, altul decat cel de natura celor prevazute la lit. a)-e), g) si h), in considerarea caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia individuala de asigurari pentru somaj.
(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
c) ABROGAT;

Iar eu ma retrag aici si va doresc succes in toate.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Nu reiese de nicaieri din raspunsul meu ca as fi "axat pledoaria pe art. 35", este doar un punct atins.

Din pacate sunt judete unde chiar institutiile abilitate incalca legea sau o aplica incorect, chiar si dvs spuneti acest lucru. Cred ca v-am explicat destul de clar la ce foloseste asimilarea ei ca stagiu de cotizare pentru legea somajului si cea a pensiilor chiar, in ce context se ia in calcul, dar am sa repet si detaliez. CIC reprezinta vechime in munca si se valorifica astfel, daca va uitati la art. 39 din legea somajului o sa vedeti ca exista precizata acordarea unui procent supliementar la indemnizatia finala, in functie de vechimea in munca a beneficiarului. Fara acesti ani de CIC vechimea ar fi mai mica, daca nu s-ar lua in considerare.

Asa cum va spuneam, "asimilat" nu este stagiu efectiv de cotizare, exista doua tipuri de stagii: asimilat in care nu se datoreaza si nu se platesc contributii, si stagiul de cotizare pentru care se plateste efectiv contributia la sistemul de asigurari sociale. Nu se platesc contributiile la somaj pe perioada CIC, asa cum se intampla in cazul sanatatii unde contributia este suportata de stat pentru acest tip de persoane. Cat timp Codul fiscal nu impune retinerea acestui tip de contributie, nu se va calcula somajul pe baza acestui venit. Incercati sa vedeti lucruile dintr-o perspectiva mai larga. Argumentarea mea s-a bazat pe 3, chiar patru acte normative.

Este decizia dvs ce informatie alegeti sa uitlizati, dar eu ma voi opri aici.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 14 Feb. 2014
Si ca sa avem tabloul complet, am luat la intamplare un site al AJOFM (Constanta). Iata ce apare in lista documentelor pe care persoana care doreste somaj trebuie sa le depuna pentru a primi indemnizatie de somaj.

Acordarea indemnizatiei de somaj in cazul persoanelor provenite din munca:

B.I. - original si copie
Acte de studii si calificare - original si copie
Adeverinta medicala din care sa rezulte ca solicitantul este clinic sanatos sau apt pentru munca, ori ca are eventuale restrictii medicale.
Act eliberat de organul financiar teritorial, de la domiciliul stabil, privind veniturile realizate
Carnetul de munca - original si copie
Adeverinta/adeverinte tip carnet de munca - pentru perioada/perioadele lucrate ulterior datei de 01.01.2011 - original si copie
Adeverinta eliberata de angajator (model anexa nr 26), daca ultimele 12 luni au fost lucrate la mai multi angajatori, sunt necesare adeverinte tip anexa 26 de la toti acei angajatori.
Alte documente, dupa caz ( ex : persoanele care au beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului vor prezenta si adeverinta eliberata de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala - original si copie )
Dosar de carton cu sina

Dupa cum observati, cel putin in Constanta, se tine cont de aceasta perioada pentru a se acorda somaj. Sau poate sunt tampiti si cer la dosar aceasta adeverinta doar ca sa puna omul pe drumuri desi oricum nu au de gand sa tina cont de ea. Posibil....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2014
Da, am precizat art.35 din legea sanatatii in loc de legea somajului. Spre deosebire de altii eu sunt capabila sa imi admit erorile.

Vad ca v-ati axat pledoaria pe faptul ca am precizat legea sanatatii in loc de legea somajului.
Pe de alta parte, nu faceti nicio referire la dispozitiile art.22 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara de crestere a copilului, potrivit carora, perioada in care persoana a beneficiat de ccc se considera perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si la somaj.

Si la ce ne-ar folosi sa fie perioada asimilata aceasta perioada daca nu o putem valorifica la stabilirea dreptului la somaj?

Faptul ca in unele judete, poate v-ati lovit de respingerea nejustificata a dosarelor pe acest motiv, nu este un temei sa luati opinia AJOFM respectiva ca fiind una legala si in conformitate cu legea. Nu ar fi prima oara cand institutiile publice aplica in mod incorect legea. Dar este mai simplu sa iei de buna o solutie incorecta pe simplul motiv ca asa a raspuns AJOFM decat sa te lupti pentru aplicarea corecta a legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2014
Si cand spun ca nu este prevazuta asimilarea, ma refer strict la faptul ca nu se acorda indemnizatie de somaj pe baza celei CIC. Nu se ia in calcul acest venit. O persoana revenita din CIC, fara stagiu de cotizare existent anterior, poate figura doar ca somer neindemnizat, dar cam atat. Cel mult se poate inscrie ca somer absolvent, daca nu s-a prescris acest drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 14 Feb. 2014
Din pacate nu sunt in eroare deloc, ce va spun este exact din partea AJOFM cat si a legii. CIC se ia in calcul ca si vechime pentru acordarea drepturilor diferentiale, a procentului suplimentar pentru soomaj. Nu este nicaieri in legea somajului, asa cum este ea modificata, prevazuta asimilarea perioadei de CIC pentru stagiul de cotizare la somaj, si nici in OUG 111/2010. Nu stiu de unde reiese aceasta informatie, insa persoanele care s-au dus la Agentiile de somaj cu aceasta informatie, fara sa fi lucrat anterior sau sa provina din campul muncii, ci doar din CIC, au fost intoarse din drum, cu justificarea ca nu au stagiu de cotizare si din pacate solicitarea lor s-a bazat tot pe o dezinformare.

Legea sanatatii nu stiu ce legatura are cu realizarea stagiului pentru somaj, insa acesta este stabilit confom legii 76/2002. Este art. 35 din legea somajului mai repede.

Si pentru ca tot ati ajuns la subiectul nedocumentarii temeinice, articolul 35 din legea sanatatii prevede:

Asistenta farmaceutică

Art. 35
Asistenţa farmaceutică se asigură ?n cadrul sistemului de sănătate publică, potrivit legii, prin prepararea şi eliberarea medicamentelor şi a altor produse stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii publice, cum ar fi: cosmetice, dispozitive medicale, suplimente alimentare şi alte asemenea produse.

Nicio legatura cu somajul.

Perioada asimilata nu inseama ca se va calcula somajul pe baza ei, atentie mare. Asa cum nici pensia nu se calculeaza pe baza perioadei CIC, ci vechimea in munca este completata de astfel de perioade. Sunt notiuni diferite care de cele mai multe ori creeaza confuzii, din pacate, dar care redau situatii distincte. Stagiu asimilat inseama perioada pentru care nu se plateste contributie dar este recunoscuta prin legea aplicabila ca putand fi luat in calcul pentru un anumit drept.

Stagiul de cotizare este definit chiar de legea somajului, astfel:
V. stagiu de cotizare ? perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.

Pentru indemizatia CIC nu se plateste contributie la somaj, deci nu poate fi luata in calcul ca si perioada contributiva. Fara un stagiu concret de cotizare efectiva nu se acorda indemnizatia de somaj. Iar in Codul fiscal nu se regaseste acest venit printre cele supuse calcului somajului.

CASS este platit din bugetul de stat, ea este asigurata din acest motiv, fara sa suporte sau sa plateasca ea contributie, asa cum se intampla de ex in cazul veniturilor profesionale impozabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Feb. 2014
Sunteti intr-o mare eroare. De altfel nu ar fi prima oara cand vad ca nu va documentati raspunsurile temeinic.

Recititi cu atentie raspunsul meu. Nu vorbeam de eliberarea concediului medical in baza adeverintei de la Casa de sanatate ci de modul in care salariata aflata in CIC isi dovedeste calitatea de asigurat la sanatate pe durata acestuia.

Referitor la stagiu de cotizare la somaj, este adevarat ca art.35 din legea sanatatii, prevede ca stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii. Doar ca nu trebuie sa privim strict o singura prevedere legala. In cazul CCC avem si dispozitiile speciale in materie care prevad clar ca perioada de CCC constituie stagiu de cotizare la somaj. Propuneti sa le ignoram?

Contactati telefonic, reprezentantii teritoriali ai AJOFM confirma faptul ca art.22 din OUG 111/2010 se aplica, primindu-se dosare cu stagiu de cotizare format din CCC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 11 Feb. 2014
CIC nu este stagiu de cotizare pentru somaj, ci perioada asimilata doar ca vechime. La stabilirea stagiului se va tine cont de perioadele anterioare si ulterioare intrarii in CIC. La fel si pentru calcularea dreptului la indemnizatie.

Conform legii somajului, nu se iau in calcul perioadele de suspendare CIM, cu exceptia concediilor medicale suportate de angajator, pentru acordarea ajutorului de somaj.

Concediul medical se acorda in baza unei adeverinte eliberate de unitatea platitoare, si nu pe baza unei adeverinte de la Casa de sanatate, in cazul in care acesta se va calcula doar pe baza indemizatiei crestere copil. CIC nu este perioada contributiva la sanatate, ci asimilata. Persoana aflata in CIC, conform aceleiasi legi pe care ati citat-o, are dreptul la servicii medicale acordate fara plata unei contributii aferente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2014
Daca ne referim la stagiu de cotizare din punct de vedere al asigurarii la sanatate, raspunsul este da. Conform art.213 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: ,,sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei legi:
c)se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani;??
Pe aceasta perioada, dovada calitatii de asigurat se face astfel:
- Fie prin adeverinta eliberata de Casa de asigurari de sanatate teritoriala eliberata pe baza unui set de documente
- Fie, pana la eliberarea adeverintei, pe baza documentelor prevazute de lege si anume:
- pentru persoana aflata in CIC: actul de identitate si decizia emisa de directiile judetene de munca, familie si egalitate de sanse prin care s-a probat concediul si s-a acordat indemnizatia de crestere a copilului. Conform legii, furnizorii de servicii medicale, sunt obligati sa acorde ingrijiri in baza acestor documente, avand posibilitatea de a verifica statutul de asigurat si in sistemul SIUI.

In practica, s-a dovedit, totusi ca prezentarea unei adeverinte eliberata de Casa de sanatate, scuteste persoana in cauza de explicatiile suplimentare cerute de furnizorii de servicii medicale care nu prea isi cunosc obligatiile legale.

Din punct de vedere al dreptului la somaj dupa incetarea ccc, raspunsul este deasemenea afirmativ. Conform art.22 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara de crestere a copilului, perioada in care persoana a beneficiat de ccc se considera perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si la somaj.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024