ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

1 Mai libera pentru toti sau doar pentru bugetari ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sa inteleg ca eu lucrand in sectorul privat, sefii mei nu sunt obligati sa-mi dea liber pe data de 1 Mai ? Este zi libera platita de stat pentru toti sau doar pentru bugetari ? Sefii mei cand au fost intrebati daca avem liber au raspuns clar si raspicat ca Marti este zi normala de lucru. Sa inteleg ca daca ei au hotarat asa eu sunt obligat sa ma duc la serviciu nu ? Precizez ca nu am un loc de munca unde linia de productie nu poate fi intrerupta etc etc

Adaugata in: Codul Muncii
Dan Gugulica
 User  Dan Gugulica
a intrebat la 29 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Dumneavostra cred ca faceto confuzie intre ziua de 30 aprilie si ziua de 1 mai. 30 aprilie este zi libera in acest an pentru mare parte din bugetari, printr-o hotarare de guvern aprobata recent. Data de 30 aprilie va fi insa recuperata pe 5 mai - samabata.

1 mai a ramas in continuare zi libera platita conform codului muncii, nu s-a modificat aceasta lege.

Insa din ce spuneti dumneavoastra, lucrati intr-o institutie unde productia nu poate fi oprita in astfel de zile, caz in care, daca lucrati pe data de 1 mai, angajatorul va va compensa ziua de sarbatoare lucrata cu o alta zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor de minim 100% la salariu daca nu este posibila compensarea cu timp liber conform codului muncii. Va redau mai jos si articolele de lege referitoare la aceste sarbatori legale, precum si compensarea lor in cazul in care devin zile lucrate. In contractul colectiv de munca la nivel de unitate se pot stabili alte zile libere.

Art. 139
1 Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
2 Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
1 Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
2 In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.




Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024