ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acordarea liberelor pentru orele suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Eu am pus o intrebare din luna septembrie si nu am primit raspuns. Ce se intampla daca angajatorul (patronul) nu acorda zile libere sau plata pentru orele lucrate sambata , duminica sau in zilele de sarbatori legale???? acestea sunt considerate suplimentare in conditiile in care contractul de munca prevede 8 ore /zi/ 5 zile/ saptamana.

Adrian Popa
 User  Adrian Popa
a intrebat la 28 Oct. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2016
Potrivit prevederilor Codului muncii, durata normala a timpului de munca pentru salariatii angajati cu norma intreaga este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. Munca ce se presteaza in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal constituie munca suplimentara. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia sau printr-un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Angajatii trebuie sa beneficieze de un repaus saptamanal in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care nu este posibila efectuarea repausului saptamanal in aceste zile, se poate acorda si in alte zile, dar numai cu plata obligatorie a unui spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv sau individual de munca.
In situatii de exceptie, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, insa numai cu autorizarea prealabila a Inspectoratului Teritorial de Munca si cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor.
Sarbatorile legale sunt zile nelucratoare. Munca prestata in aceste zile se compenseaza cu timp liber in urmatoarele 30 de zile sau cu spor din salariul de baza de 100%.
In situatia in care nu v-au fost acordate aceste drepturi salariale la care sunteti indreptatit, conform prevderilor legale, aveti posibilitatea introducerii unei actiuni impotriva angajatorului, la Tribunalul pe raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, prin care sa solicitati acordarea drepturilor salariale cuvenite. Actiunea se introduce in termen de 3 ani de la data la care a luat nastere dreptul dvs, de a primi acele sume de bani, cu titlul de sporuri la salariu.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Viviana Serni alexei delimart Radu Anton G Stancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024