ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

adeverinta vechime pentru somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am lucrat la o firma cu contract de munca perioada determinata de 1 an de zile unde mi s-a intocmit carte de munca. Firma avea mai multe sedii, eu am lucrat la sediul din Bucuresti,iar sediul mare al firmei era in Bihor. Acolo in Bihor mi s-a facut si carte de munca .
La o luna dupa incheierea acestui contract m-am angajat la alta firma in Bucuresti tot cu contract de munca perioada determinata de 1 an de zile. De la aceasta firma am contractul, insa in cartea de munca nu apare acest an. Nu mai stiu exact ce s-a intamplat (asta fiind cam acum 3 ni) ,mi-a fost trimisa cartea de munca de la vechiul loc de munca tarziu probabil ,dupa ce s-a incheiat noul contract.
Problema este ca vreau sa intru in somaj si nu mi se accepta dosarul daca nu aduc si adeverinta de vechime pentru acel an. Acum la contabilitate este o alta persoana ,nu mai este d-na care era acum 3 ani,care nu vrea sa-mi dea o astfel de adeverinta. Cum sa procedez ? Sa merg la ITM ?

Anda Avram
 User  Anda Avram
a intrebat la 30 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Feb. 2014
Doamna Popa I, timpul conteaza foarte mult. Este corect sa fie continuitate in ce priveste stagiul de cotizare ,, venitul pe care urmeaza sa-l primeasca, calitatea de asigurat la sanatate ,Salariatul se poate imbolnavi intre data de incetare a CIM si data depunerii dosarului la somaj, cum s-ar descurca? Daca depune dosarul in timpul celor 10 zile se asigura continuitate Nu gasiti justificari , incercati sa gasiti solutiile care cu adevarat sa iasa in intampinarea salariatilor cu atat mai mult ca intrarea in somaj este o ultima alternativa pentru multi dintre ei.
Daca veti citi mai atent chiar articolul invocat veti vedea ca nu se refera la problema ridicata se doamna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 31 Ian. 2014
Unde este prevazuta in lege obligatia aceasta a angajatorului?! Legea somajului mentioneaza ca venitul se acorda de la data incetarii daca dosarul este depus in 10 zile de la incetarea contractului de munca. Pot fi "n" motive pentru care sa nu poata fi eliberat documentul atunci. Cum ar fi inspectorul de HR sa fie in concediu, daca vreti. Eu una nu am gasit in lege acest lucru, si aici vorbim de legislatie. Este drept ca ar trebui inmanata salariatului la incetare aceasta adeverinta, pentru a fi in avantajul sau si a putea primi indemnizatia in timp util. Dar legal, se sanctioneaza refuzul angajatorului de o elibera, fara a se preciza alt termen decat cel de 15 zile de care am vornit., cf. HG 500/2011.

Art. 8
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Ian. 2014
Doamna , incercati sa intelegeti mesajul! Angajatorul prejuduciaza salariatul de niste drepturi daca nu elibereaza toate documentele necesare pentru inscrierea la somaj in timp util.Salariatii se pot intoarce impotriva angajatorilor daca nu se achita de aceste obligatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 31 Ian. 2014
Conform legii, angajatorului nu ii revine obligatia de a elibera adeverinta in cele 10 zile. Daca va uitati in HG 500/2011 termenul este de 15 zile. Numai daca angajatorul depaseste acest termen de la data cererii scrise atunci se poate spune ca incalca o obligatie pe care i-o stabileste legea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2014
Pentru a intra in somaj cu data incetariiCIM aveti obligatia sa depuneti dosarul in 10 zile calendaristice de la incetare.Adeverinta trebuie acordata in acest interval de timp ca dvs. sa nu fiti prejuduciata drepturile care vi se cuvin de somaj, stagiu de cotizare la pensii, calitatea de asigurat la sanatate, etc. or mai fi si altele
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Ian. 2014
Cartile de munca deschise anterior datei de 1.01.2011 au fost inchise si scoase din uz incepand cu aceasta data. Ceea ce inseamna ca pentru vechimea in munca realizata dupa data amintita dovada se face prin adeverinta de vechime eliberata de angajator. Aceasta adeverinta ar trebui eliberata fie de responsabilul de la Resurse Umane fie de persoana care se ocupa de dosarele de personal si adminitrarea lor. Adeverinta nu se mai vizeaza de ITM si nu intra in atributiile lor eliberea unui astfel de document. Vorbiti cu angajatorul dvs. Daca ii solicitati in scris acest document si nu vi-l elibereaza in 15 zile de la data cererii atunci puteti sesiza ITM pentru ca angajatorul isi incalca obligatia legala de a va elibera documentul care face dovada vechmii si a raportului de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024