ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajare ucenic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
1. Cum se poate angaja un salariat pe functie de ucenic? Acesta nu are calificarea necesara pentru vanzator, il incadrez ca ucenic, si se scoleste la locul de munca, indeplinind functia de vanzator. Si cu ce salariu se incadreaza minim un ucenic? Trebuie instiintat itm-ul?
2. O salariata a plecat de la un loc de munca, cu acordul partilor. Se angajajeaza la alt loc de munca, de unde pleaca cu art. 65 alin 1 peste o luna. In ultimii 2 ani, are 12 luni lucrate. Poate beneficia de somaj?
3. Se poate desface un cim incheiat pe durata determinata, inainte de expirarea termenului, cu art 65 alin 1? Sau sa se incheie in ziua expirarii cim-ului cu art 65 alin 1?
Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Eu Mika
 User  Eu Mika
a intrebat la 21 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Eu Mika
 User Eu Mika
a raspuns la intrebare la 04 Feb. 2013
buna ziua, si multumesc frumos pentru raspunsuri,
mai am o intrebare legata de ucenici. cum pot incadra o persoana, angajat la un cabinet stomatologic, care teoretic este ucenic, deci invata? muncitor necalificat?
dar muncitor necalificat simplu nu exista?
muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor - pt industria prelucratoare?
multumesc frumos
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului eu mika la 22 Ian. 2013
Cu multa placere!

Da, pentru incetare de drept ca urmare a expirarii termenului contractul salariatul poate benefica de indemnizatie de somaj, daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii solicitarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Eu Mika
 User Eu Mika
a raspuns la intrebare la 22 Ian. 2013
pentru desfacerea cim cu art 56 litera i, se ia somaj?
va multumesc pentru raspunsuri
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2013
2. Da, poate beneficia de somaj, cat timp incetare are loc din motive neimputabile ei asa cum este cazul aici, si are indeplinita conditia stagiului minim de cotizare.

3. Da, se poate inceta si mai devreme, dar va trebui sa ii acordati preavizul de minim 20 de zile lucratoare conform Codului muncii. Cea mai simpla varianta ar fi sa incetati la termen, prin expirarea termenului contractul, daca acesta nu este prea indepartat de data desfiintarii postului. Incetarea de drept se face in baza art. 56 alin. (1) litera i) din Cod, si nu in baza art. 65.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2013
Contractul de ucenicie se incheie in baza legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata 2011, cu respectarea prevederilor ei. Contractul este un CIM special, incheiat pe perioada determinata, prin care salaratul se obliga sa se formeze profesional pe parcursul lui. Va redau mai jos prevederile referitoare la un astfel de contract, din legea amintita:

Capitolul II - Contractul de ucenicie la locul de munca


Art. 4
(1) Contractul de ucenicie la locul de munca este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale.
(2) Incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului de ucenicie la locul de munca se fac in conditiile respectarii reglementarilor Legii nr. 53/2003 ? Codul muncii, republicata, referitoare la ucenicie si la contractul individual de munca.
(3) Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, si se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de incheiere a contractului de ucenicie la locul de munca, in forma scrisa, revine angajatorului.
(4) Anterior inceperii activitatii, contractul de ucenicie la locul de munca se inregistreaza si in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(5) Pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractul de ucenicie la locul de munca cuprinde si clauze cu privire la:
a) calificarea pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul;
b) numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia;
c) locul/locurile in care se desfasoara activitatea de formare profesionala;
d) durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca;
e) alte clauze potrivit legii.
(6) Drepturile si obligatiile angajatorului si ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de munca, ce se completeaza cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si prin regulamentele interne, dupa caz.
(7) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de munca se aproba prin hotarare a Guvernului.

Art. 5
(1) Poate fi incadrata ca ucenic in munca orice persoana fizica ce a implinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, si nu detine o calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca.
(2) Persoana fizica poate incheia un contract de ucenicie la locul de munca, in calitate de ucenic, si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. Lipsa acordului parintilor sau al reprezentantilor legali atrage dupa sine nulitatea absoluta a contractului de ucenicie.
(3) Se pot incadra in munca in calitate de ucenici si urmatoarele categorii:
a) cetatenii straini, precum si apatrizii care au obtinut permis de munca in Romania, conform reglementarilor legale in vigoare;
b) cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora.
(4) Maternitatea nu constituie motiv de discriminare in executarea uceniciei la locul de munca.
(5) Ucenicii care au implinit varsta de 18 ani au dreptul la intretinere, acestora aplicandu-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor.

Art. 6
(1) Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, poate incheia contracte de ucenicie la locul de munca si:
a) persoana fizica autorizata, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care a fost autorizata;
b) intreprinderea familiala, prin reprezentantul acesteia, daca face dovada ca presteaza de cel putin un an activitatea pentru care s-a constituit ca intreprindere familiala.
(2) Persoana fizica autorizata si intreprinderea familiala pot organiza ucenicie la locul de munca pentru maximum 3 ucenici care se pregatesc concomitent si numai pentru nivelul 1 de calificare, potrivit dispozitiilor legale.
(3) Persoana fizica autorizata sau, dupa caz, reprezentantul desemnat al intreprinderii familiale pregateste ucenici avand in acelasi timp si calitatea de coordonator de ucenicie.
(4) Dispozitiile prezentei legi referitoare la incheierea contractului de ucenicie la locul de munca sunt aplicabile si in cazul raporturilor de munca ale ucenicilor incadrati de asociatiile cooperatiste, reglementate prin legi speciale.

Art. 7
(1) Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 12 luni.
(2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi 30 de zile lucratoare.
(3) Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregatirea teoretica si pregatirea practica sau numai pregatirea practica.
(4) Timpul necesar pregatirii teoretice a ucenicului este inclus in programul normal de munca.
(5) Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana.
(6) Programul normal de munca pentru persoanele incadrate in baza unui contract de ucenicie la locul de munca este de maximum 8 ore pe zi, in regim de maximum 5 zile pe saptamana.


Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni Ioana Popa G Stancu Marius Ion George Andreescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024