ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul pentru riscul maternal si pentru indemnizatia de 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Eu am un salar de 1086 pe cartea de munca. Intrebarea mea este urmatoarea: cum se calculeaza riscul maternal si indemnizatia pentru cresterea copilului? Va multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Simona Ioana Glajar
 User  Simona Ioana Glajar
a intrebat la 19 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2013
Indemnizatia pentru oncediul pentru risc maternal reprezinta 75% din media veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare celei in care vi se acorda si care au stat la baza realizarii stagiului de cotizare la sanatate. Este concediu medical. Indemnizatia nu este impozabila, se va retina insa si vira contributia individuala pentru pensii, iar angajatorul va calcula si vira si contributia lui tot pentru pensii. Baza legala este OUG 158/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.

Contributia CAS individuala reprezinta 10,5% x (35% x 2223 lei) raportat la numarul de zile de medical din luna, respectiv 28,3 % x (35% x 2223 lei) contrinutia angajatorului. 2223 de lei reprezinta salariul mediu brut pe tara in 2013 utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat (pensii).

Indemnizatia pentru crestere copil, pe de alta parte, reprezinta 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. In calcul va intra si indemnizatia pentru risc maternal, cea pentru prenatal daca il veti avea si veniturile salariale realziate in acest timp. Valoarea minima a indemnizatiei este de 600 de lei / luna, iar cea maxima este de 1.200 lei / luna pentru concediu de pana la 2 ani, sau 3.400 lei / luna pentru concediul de pana la 1 an, sau 3 ani pentru copilul cu handicap. Temeiul legal este OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024