ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Carte de munca pierduta de angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cartea de munca a fost la scanata in perioada 27.10.2010 - 15.02.2011.
Din data de 8.11.2010 am ramas in somaj, firma la care am lucrat a dat faliment.
In data de 1.02.2011 m-am angajat la alta firma unde mi-a cerut cartea de munca chiar daca eu i-am spus ca este la scanat. Mi-au spus sa o aduc dupa ce va fi scanata.
Dupa ce am luat cartea de munca personal de la scanat, am dus-o la firma la care sunt angajata si in prezent.
In urma cu cinci luni am solicitat sa mi se returneze cartea de munca si se pare ca nu o mai gasesc, ma tot paseaza...
Este posibil sa fie la somaj ? Pt. ca in perioada 8.11.2010 - 1.02.2011 am fost in somaj, lunile acestea trebuiau operate in cartea de somaj?
Daca a fost scanata cartea , la pensie mai este obligatoriu sa o avem ?
Ce ar trebui sa fac ca sa-mi recuperez cartea de munca ?

Adaugata in: Codul Muncii
Sorin Soryyy
 User  Sorin Soryyy
a intrebat la 25 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Data de angajare este 01.02.2011. Din 08.11.2010 este in somaj
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Dovada vechimii acumulate anterior datei de 30.01.2010 si a existentei raporturilor de munca se face prin cartea de munca. Persoana in cazua a fost incadrata si o perioada din 2010, ceea ce inseamna ca este posibilia solicitarea ei de catre angajatorul anterior, pentru dovada vechimii. Este necesara si pentru a tine evidenta conditiilor de pensionare pentru limita de varsta.

Pentru pensie cartea de munca se depune la dosar in original si copie, se numara printre actele necesare pentru dosarul de pensionare. Puteti vedea pe site-ul Casei de pensii acest detaliu, acolo unde sunt prevazute documentele pentru pensionare.

Carti de munca au mai fost pierdute, e posibil ca aceasta sa nu fi ajung la angajator. Sa nu ne grabim in a spune ca acesta este rau intentionat sau nu si-a respectat obligatia. Ele au fost inchise de inspectorii ITM, deci ar fi trebuit sa se intoarca la angajator dupa acest pas. Nu in toate cazurile s-a intamplat acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului sorin soryyy la 26 Sep. 2012
Sigur, angajatorul nu trebuia sa va ceara carnetul de munca, mai ales pentru faptul ca incepand cu 01.01.2011 vechimea in munca a salariatului nu se mai calculeaza pe baza carnetului de munca.
Art. 279 din codul muncii republicat
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predareprimire.
(4) Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data prevazuta la alin. (3) , in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
(5) Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
Daca a fost scanata odata prin bunavointa dumneravoastra este suficient.
Da, scopul scanarii este de a se prelucra datele din carnetul de munca, astfel incat atunci cand veti iesi la pensie sa se scurteze durata de emitere a deciziei de pensii.
Da, somajul se trece in carnetul de munca pana la 31.12 2010.
Incercati sa va adresati in scris angajatorului sa va eliberteze carnetul de munca cu toate ca trebuia sa o faca prin proces verbal de predare primire pana la sfarsitul lunii iunie 2011.
Acum ce pot sa va spun in privinta stagiului de cotizare la pensie - dupa data de 01.04.2001 nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca se calculeaza pe baza declaratiilor individuale de contributii depuse la casa de pensii si in prezent la ANAF.
In prezent in baza hg 257 din 2011 ca piesa la dosarul de pensionare este si carnetul de munca. Este posibil ca pe masura ce se proceseaza datele din carnetele de munca scanate, sa nu mai fie necesar sa se depuna la dosdar carnetul de munca.
Totusi, incercati sa intrati in posesia acestuia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Soryyy
 User Sorin Soryyy
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
Multumesc Ioana pentru raspuns.

Cartea de munca a fost dusa la casa de pensii la scanat de mine personal si tot eu personal am si ridicat-o dupa scanare, deci ar trebui sa fie scanata si tot eu personal am dus-o la noul angajator. Totusi cred ca nu mai trebuia sa-mi ceara cartea la angajare.

La ITM trebuie sa verific daca a fost scanata ?

La fel si cele 3 luni de somaj ar trebui sa apara undeva ?

Totusi, daca este scanata si nu o mai gasesc mai am nevoie de un duplicat Cand ajung la pensie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
E posibil sa fie la angajator sau la inspectorii ITM. Cei de la pensie au scanat cartile de munca anterior scoaterii lor din uz. Insa daca a dvs nu a ajuns la ei, nu au in posesia lor varianta scanata.

Aflati mai intai daca aceasta mai exista. Verificati si la ITM, la somaj nu ar avea de ce sa fie. Dvs ar fi trebit sa o aveti deja, sa o fi primit pe baza unui proces verbal, dupa inchiderea lor de catre inspectorii ITM la finele anului 2010. Daca se constata clar ca a fost pierduta puteti obtine un duplicat.

Pasii ar fi urmatorii (pentru obtinere duplicat):

Pierderea documentului ar trebui publicata in Monitorul Oficial. Dupa publicarea anuntului, mergeti la ultimul loc de munca si solicitati eliberarea unui duplicat. Daca insa compania / angajatorul nu mai exista, duplicatul poate fi eliberat de unitatea zonala aferenta (ITM, de exemplu).

Ulterior eliberarii noii carti de munca, fie mergeti la toate locurile de munca anterioare pentru a va completa toate datele referitoare la vechime, stagii de cotizare si salariile / sporurile obtinute, precum si toate mutatiile intervenite.

O alta varianta ar fi ca, presupunand ca fostii angajatori nu te pot ajuta, este sa adresati o cerere Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a vi se elibera actele care sa demonstreze informatiile ce lipsesc referitor la trecutul dvs. profesional.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024