ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cat de legal este ce se intampla la locul meu de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bunaseara am o intrebare prrivind legalitatea programului de 6 ore si dezavantajele acestui program. Am fost angajata la program de 8 ore, dupa cateva luni programul a fost modificat la 6 ore dar program de dimineata si program de seara, semnand un act aditional pentru asta. Intrebarea mea este: 1. Cat de legal este acest lucru?. si 2. ma dezavantajeaza la pensie? Si ar mai fi ceva,, la angajare au spus : se lucreaza de luni pana vineri, dar intre timp ne chiama frecvent sambetele la lucru si platind ziua de sambata ca orice zi normala de lucru, este legal asta? nu ar trebui renumerate diferentiat? iar mai nou am lucrat si de Rusalii, asta cum se plateste? Imi cer scuze sant multe intrebari dar sant asa de multe abuzuri facute de catre angajatori incat....................Multumesc anticipat pentru raspunsuri.



Monica Habuc
 User  Monica Habuc
a intrebat la 11 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2014
Programul de lucru, intervalul orar de activitate la nivelul unitatii, se precizeaza in Regulamentul intern in mod normal. In contract nu este obligatoriu sa apara intervalul orar de lucru. Programul se afiseaza la loc vizibil pentru fiecare salariat. Daca este vorba de un program individualizat, atunci acesta va fi precizat in CIM.

Depuneti o plangere la ITM pentru neregulile existente, pentru ca ei sa poata efectua un control si sa dispuna masurile necesare de remediere a lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iun. 2014
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala cum sunt cele de Rusalii se compenseaza cu zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile sau cu spor de 100% la salariul de baza corespunzator daca nu se poate acorda liberul intr-o alta zi. In cazul primei zile de Rusalii, suprapuse cu duminica, daca ati lucrat in acea zi atunci compensarea se poate face la fel ca in cazul celei de-a doua zile plus compensarea sub forma unei zile de weekend lucrate. Unii angajatori merg pe varianta compensarii doar ca zi de weekend lucrata, dar ambele variante ar fi corecte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Bunta la 11 Iun. 2014
Valoarea sporului de weekend se stabileste de catre angajator, legea nu prevede un prag minim sau maxim. Ceea ce inseamna ca sporul poate fi si de 0,5% de exemplu sau chiar de 1 leu. Este trist ca se poate intampla asa dar asta este legea. Sporul se stabilste prin CCM sau CIM, niciodata in Regulamentul intern, conform Codului muncii. Sunt singurele variante posibile legale.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. [...]

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 11 Iun. 2014
Este legal programul de 6 ore/zi... acesta fiind program de lucru cu timp partial.. codul muncii prevede asta... doar ca in actul aditional cand v-a modificat durata timpului de munca de la 8 la 6 ore, trebuie mentionat intervalul orar in care se desfasoara aceste ore de luni pana vineri... Ceea ce nu este in regula acolo este cu sambetele lucrate... zilele lucrate sambata au un regim special, ele platindu-se pe langa salariul cuvenit in acea zi cu un spor ce nu poate fi ai mic de 1% si trebuie mentionat in CCM aplicabil sau in Regulamentul intern dupa caz...+ plus pe langa asta trebuie sa primiti o zi libera, adica ati lucrat sambata, trebuie sa aveti liber duminica si luni...

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024