ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ce drepturi am si ce se poate face in acest caz?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajat al acestei firme de peste 5 ani. In anul 2010 am facut un curs in urma caruia am obtinut un certificat de persoana delegata si mi s-a modificat functia din sofer in sef coloana auto, fara a mi se schimba salariul.

1. este legal asa ceva? nu m-a intrebat nimeni cand s-a facut schimbarea daca sunt de acord sau nu.


La inceputul lui noiembrie 2011, am fost anuntat ca firma nu mai vrea sa mai aiba soferi proprii si au zis k toti soferii sa fie sdisponibilizati, eu nu am fost de acord si au zis k am functia respectiva si este altfel situatia. Soferilor disponibilizati li s-au incheiat toate actel;e la sfarsitul anului 2011, eu mi-am luat concediu de odihna.
Cand m-am intors la servici, pe 4 ianuarie mi s-a spus daca m-am hotarat ce voi face, propunandumi-se un post de manipulator in depozit, dar functia de "sef coloana auto" sa nu mi se schimbe.

2. Este legal ce fac ei? imi dau un alt post dar imi pastreaza functia pentru ca ei mai au nevoie de mine la semnarea diferitelor acte.

Nu am fost de acord cu propunerea lor si le-am zis sa ma treaca in somaj.

3. ce drepturi am eu? ma pot da afara asa usor fara sa -mi plateasca vreun salariu compensator?

Ei inca mai au masini in proprietatea lor pt care aqu nevoie de o persoana desemnata care sa se ocupe de acte.
Daca pe mine ma dau afara mai pot angaja pe altcineva pe acelasi post?

Imi puteti trimite raspunsurile dvs si pe adresa de email turcu_77@yahoo.com multumesc

Bogdan Ilasc
 User  Bogdan Ilasc
a intrebat la 04 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2012
Intrebarea 1. Modificarea functiei ar trebui sa aiba la baza fie un act aditional la CIM si o fisa de post noua, corespunzatoare noii pozitii, fie intocmirea unui nou contract de munca. Modificarea insa nu poate fi facuta fara acordul ambelor parti. Acest lucru ar incalca principiul libertatii muncii prevazut de altfel si in Codul Muncii.

Art. 3
1 Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
2 Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
3 Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
4 Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. 1??? 3 este nul de drept.

Art. 4
1 Munca fortata este interzisa.
2 Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.


2. Incercati sa aflati mai intati in ce consta acest al doilea post, respectiv daca nu cumva implica un al doilea contract. Daca angajatorii dispun concedirea, pentru a putea intra in somaj aceasta trebuie sa fie facuta din motive neimputabile dvs ca salariat, respectiv prin desfiintarea postului. In situatia in care doresc sa reangajeze pe cineva pe post acest lucru ar insemna ca postul este reifiintat iar pe dvs ar trebui sa va informeze inaintea noului candidat cu privire la redeschiderea postului respectiv. Din relatarea dvs inteleg insa ca postul pe care il detineti in prezent, de sef coloana auto, ramane in functiune, respectiv nu va fi desfiintat. Ceea ce inseamna ca la baza concedierii trebuie sa existe un motiv obiectiv care sa nu poata fi imputat salariatului, respectiv dvs., pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj.

In privinta salariului compensatoriu, daca plata lui nu este prevazuta in cuprinsul Contractului colectiv de munca aplicabil ??? la nivel de unitate, ramura sau grup de unitati-, atunci angajatorul nu este obligat din punct de vedere legislativ sa va plateasca salariu compensatoriu. O poate face dar legea nu il obliga.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024