ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu Fara Salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Astazi am primit fluturasul de salariu si am trecute pe el doua zile de CFS (concediu fara salariu). Doresc sa stiu daca societatea la care lucrez a procedat corect?

Pe 3 linii de productie din cadrul societatii s-a dat 2 saptamani si 1 zi de concediu. Eu fiind angajat un pic mai nou (7 luni) nu am avut destule zile de concediu. In acest caz firma la care lucrez mi-a trecut 2 zile de concediu fara salariu. In acest caz a procedat legal sau trebuia sa ma treaca in concediu tehnic (75%), sau putea sa ma mai cheme la lucru pe alte linii de productie. Mentionez ca nu am facut nici o cerere sau nu mi s-a impus sa semnez ceva cu privire la zilele de concediu. Mai mult, am pierdut si bonusul de prezenta.... Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Florin Bora
 User  Florin Bora
a intrebat la 10 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Bora
 User Florin Bora
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Ian. 2013
Zilele de concediu chiar s-au termintat. A avut si in vara concediu o saptamana, deci s-au acordat in mod corect.
In urma cu doi - 3 ani cand a fost angajat tot la acea firma, m-a dat in somaj tehnic cand nu aveam de lucru (75%), s-a schimbat conducrea de atunci, menegerii.

Am fost astazi la biroul de resurse umane si mi s-a spus ca asa au procedat cu toti angajatii noi la fel si ca asa este ok.

Pe luna aceasta mai am doua zile pe care le vor trece tot CFP, pentru ca am inceput lucrul pe data de 7 si iar o sa pierd 200 lei net din salariu (imi taie si bonusul de prezenta de 25%). Doresc sa stiu daca pot cere somaj avand in vedere ca am terminat facutatea de stiinte economice si lucrez ca muncitor necalificat. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Bora la 10 Ian. 2013
In primul rand acolo sunt mai multe probleme, si anume: dupa 7 luni de activitate in baza unui contract de munca dvs aveati dreptul la un numar de minim 12 zile de CO, calculate astfel:

20 zile CO / 12 luni x 7 luni lucrate = 1,66 x 7 = 11,62 zile CO (se rotunjeste la 12).

Daca angajatorul v-a spus ca nu aveti dreptul, iar dvs ati solicitati acordarea concediului, atunci nu este in regula, daca nu a avut un motiv bine intemeiat si nu a initiat o renegociere a perioadei de concediu cu dvs.

Pentru acele zile de CFP procedura nu este legala, pontarea nu are la baza un act care sa reflecte acordul dvs.

Intr-adevar, pentru situatiile in care angajatorul nu are activitate el poate dispune intreruperea temporara a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, pe o perioada limitata de timp.

Ce puteti face acum este, pe de o parte, sa sesizati ITM pentru nerespectare drepturilor legale si pontarea celor 2 zile de CFP in mod abuziv, pentru care pierdeti din stagiile de cotizare, iar pe de alta sa actioanti angajatorul in instanta ca sa va puteti recupera drepturile salariale neacordate. Cu angajatorul nu cred ca aveti cum sa rezolvati fara interventia autoritatilor. E posibil ca el sa fi semnat in numele dvs o cerere de CFP, caz in care vorbim deja de o fapta penala prin fals in acte si chiar uz de fals.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Bora
 User Florin Bora
a raspuns userului gabriela Arghir la 10 Ian. 2013
Multumesc pentru raspuns. Ce as putea face in acest caz, cui ma pot adresa, in afara unitatii (care o sa ma ignore) ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2013
Societatea nu a procedat corect, clar. Pt. acele zile de CFS trebuia facuta cerere de dv. semnata, inregistrata. Vi se supenda CIM-ul in Revisal pt. acele 2 zile, etc. Daca nu a fost de lucru este alta problema, se aplica alta metoda de reducerea costurilor cu salariile.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024