ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu medical dupa concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,am si eu o întrebare legată de concediu medical.momentan sunt in concediu fara plata pe care l-am luat dupa CIC .Am avut CIC din 28.05.2012 pana pe 28.05.2013, iar pe 29.05.2013, am făcut cerere pentru CFP.Pe 29.05.2014 trebuie sa revin la serviciu .Intrebarea mea este , daca voi avea probleme de sănătate cu copilul la cat timp voi putea beneficia de concediu medical pentru a putea îngriji copilul? .
Va multumesc anticipat.

Florina Iacob
 User  Florina Iacob
a intrebat la 17 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florina Iacob la 17 Feb. 2014
Puteti si acum daca vreti, dar va fi neplatit, si nu veti avea un stagiu de cotizare in continuare ca sa se poata pune problema unei recalculari si sa primiti indemnizatiei. Deci ideal ar fi sa existe minim o luna lucrata sau de stagiu efectiv asimilat (contributie platita) ca sa puteti primi si indemnizatie.

Concediul se acorda de catre medicul curant al copilului sau medicul specialist, in conditiile legii.

ART. 29 - OUG 158/2005
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor ?n care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat ?n aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical ?n aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Totodata, e bine sa stiti ca indemnizatia este suporata integral din Fondul national de asigurari de sanatate (FNUASS). Se plateste de catre angajator suma cuvenita iar acesta o recupereaza integral de la Casa de sanatate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Iacob
 User Florina Iacob
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Da, concediul fara plata este pentru ingrijirea copilului. Am optat pentru varianta 1 an cu indemnizatie, iar al doilea an concediu fara plata. Eu intentionez sa inscriu copilul la cresa cel mai tarziu la inceputul lunii Aprilie pentru a-i oferi o adaptare mai usoara. Din ce am inteles, dupa o luna de activitate la serviciu, daca va fi vreo problema de sanatate cu copilul , voi putea beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului?
Si inca o intrebare: cine acorda acest concediu medical - doctorul copilului sau doctorul meu de familie? Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Depide si de tipul de CFP, pentru ce anume a fost acordat. Daca este unul pentru nevoi personale, atunci ca sa puteti beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare celei in care intrati in concediu medical. Ceea ce inseamna ca daca intrati in concediu medical in luna mai imediat, din data de 29.05, se va lua in calcul perioada 28.04.2013 - 28.04.2014, perioada in interiorul careia nu se regaseste aceasta luna minima de stagiu.

Ca atare, va trebui sa aveti minim o luna lucrata ca sa vi se poata plati contributia necesara pentru concedii si indemnizatii medicale, astfel incat sa puteti beneficia de acest tip de concediu. Ceea ce inseamna ca abia din luna iunie, dupa data de 29, veti putea intra in concediu pentru ingrijirea copilului.

Daca insa concediul este unul pentru crestere copil atunci se va lua in calcul ca stagiu asimilat si veti putea beneficia de concediul pentru incgrijirea copilului bolnav. Insa indemnizatia de acest tip se calculeaza in baza veniturilor din ultimele 6 luni anterioare lunii in care intrati in medical si care au stat la baza realizarii stagiului. Cum in cele 6 luni anterioare nu exista un venit, sansele ca acest concediu sa fie unul neplatit sunt destul de mari. Daca reusiti sa lucrati o luna inainte atunci se va putea calcula pe baza vrenitului din acea luna. Practic baza de calcul pentru concediul ingrijire copil nu poate fi stabilita.

Durata acestui concediu este de 45 de zile calendaristice pe an, cu exceptia cazurilor de diagnosticare cu neoplazie, boli infectionase, daca apar situatii de imobliizare in aparat gipsat sau aparitia unei interventii chirugicale, durata este stabilita de medicul curant, iar dupa 90 de zile de concediu prelungirea se face cu acordul medicului expert al Casei de pensii.


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024