ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract cu perioada determinata- sarcina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Din luna aprilie 2011 lucrez la o companie cu contract de munca determinat, fiind prelungit din 6 in 6 luni. Acum la sf luni octombrie mi s-a prelungit din nou pana in luna mai. La aceasta companie lucrez din anul 2009, dar m-a tot repartizat pe diferite functii. Intrebarea mea este: daca raman insarcinata in luna noiembrie,pana in luna iunie cand ar treb sa intru de drept in prenatal, pot sa-mi iau concediu medical?? In caz ca angajatorul nu mai vrea sa-mi [prelu ngeasca contractul de munca, pana cand intru in prenatal, sa fiu acoperita. In caz ca nu se poate si nu -mi prelungeste, mai beneficiez de indemnizatie pentru copil?
Multumesc

Adaugata in: Codul Muncii
Sophia Dorneanu
 User  Sophia Dorneanu
a intrebat la 07 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Art. 49 - Codul muncii republicat
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Daca nu vi se prelungeste contractul individual de munca inainte de a intra in medical, sau chiar in crestere copil, va expira conform legii pe durata concediului fara sa va afecteze aceste drepturi in sensul anularii dreptului de a il primi in continuare. Incetarea de drept ca urmare a expirarii termenului contractual este motiv neimputabil salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
Da, puteti intra in concediu medical de orice tip daca este necesar, inclusiv in concediul pentru maternitate de sarcina si lauzie. Cel din urma se acorda incepand cu luna a 7-a, la recomandarea medicului, iar daca pe parcursul lui contractul de munca va inceta, pentru perioada ramasa concediul se preia in plata de Casa de sanatate, dupa ce prezentati certificatul medical aferent, si tot la ei mergeti cu certificatul pentru concediul de lauzie.

ART. 23 - OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se
constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

ART. 93 - Ordin 60/32/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de ?ncetare a activităţii angajatorului sau ?nainte de expirarea termenului pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul ?n baza căruia a desfăşurat activitate ?n funcţii elective sau ?n funcţii numite ?n cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), se efectuează p?nă la ?ncetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării de certificate medicale.
(2) ?n vederea preluării ?n plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaţilor aflaţi ?n plată de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor p?nă la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus ?ncetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) ?n cazul expirării termenului pentru care a fost ?ncheiat contractul individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz; [...]

Inainte de a merge la Casa de sananate luati legatura cu ei si confirmati lista de acte exacta pe care ar trebui sa le prezentati lor, pe langa certificat.

Puteti intra in concediu pentru crestere copil dupa finalziarea concediului de lauzie, chiar daca va expira contractul de munca pana atunci. Nu este obligatoriu sa fiti angajata la momentul acordarii lui. Mergeti cu dosarul complet la Primaria de care apartineti, dupa terminarea concediului de lauzie. Cat timp aveti indeplinita conditia celor 12 luni anterioare nasterii, timp in care sa fi realizat venituri profesionale impozabile sau din activiati agricole (art. 2, OUG 111/2010), puteti primi indemnizatie fara nicio problema si de indemnizatia lunara. De asemenea, puteti solicita si alocatia de stat pentru copil dupa nasterea lui, fara sa fie obligatorie terminarea concediului de lauzie pentru solicitarea lui sau detinerea unui loc de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu alexei delimart adriana iancu Radu Anton violeta Georgescu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024