ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum procedez pentru a aduce la lucru angajatii sambata fara a fi platiti dublu ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Inainte de orice va urez Un An Nou Fericit ! cu Multă sănătate !
Am un salon de infrumusetare cu trei angajati cu contract de munca cu timp partial,(4 ore/zi, 20 ore/saptamina si program de munca individualizat cu repartizare inegala a timpului de lucru.
Am un program de lucru afisat pentru fiecare angajat,dar frecvent acesta nu poate fi respectat fie ca in orele de program nu am cliente fie ca peste orele de program apar cliente.
1 Cum sa procedez ca sa pun in acord programările clientelor cu programul individualizat afisat anterior
2.Cum procedez ca sa aduc la lucru angajatii simbata si sa nu fiu nevoit sa-i platesc dublu?
Multumesc !



Ovidiu Birlea
 User  Ovidiu Birlea
a intrebat la 19 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului george xulescu la 23 Ian. 2014
Daca este sa "o luati dupa lege" se poate lucra in zilele de weekend, este prefect legal. Atat timp cand angajatorul isi respecta obligatiile legale pe care le-am mentionat nu este nicio ilegalitate aici. Si cat timp programul unitatii impune acest tip de program, iarasi este in regula. Exista legi speciale cum ar fi cea a alimentatiei publice sau chiar in domeniul sanatatii in care personalul lucreaza obligatoriu si in zile de weekend, luati ca exemplu urgentele medicale.

Nu se negociaza un nou contract de munca, cu clauze noi, clauzele celui existent se modifica prin act aditional. Daca se inceheie un contract nou cu salariatul exista doua posibilitati: fie cel existent inceteaza in temei legal, fie salariatul va avea doua contracte ceea ce inseamna cumul de functii iar aici sunt niste conditii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
George Xulescu
 User George Xulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2014
va salut
Daca e s-o luam dupa lege, nu se lucreaza decat 8 ore pe zi, sambata, duminica liber la un salariu minim negociat de comun acord. Daca doriti negociati un nou contract de munca, cu clauze.
cu respect
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
1. Puteti modifica programul de lucru prin act aditional daca este nevoie si daca angajatii sunt de acord sau puteti angaja personal suplimentar. Sigur, nu ar strica niste programari cat mai realiste.

2. Nu trebuie sa platiti dublu angajatii care lucreaza sambata, dar aveti niste prevederi speciale pentru un astfel de program, si anume va trebui sa stabiliti un spor pe care il acordati salariatilor in astfel de situatii. Totodata, ei vor beneficia in mod obligatoriu de doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Deci cumva ar trebui sa le reganditi programul de lucru.

Aveti in vedere si urmatoarele prevederi din Codul muncii pentru programul cu timp partial:

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Cu alte cuvinte, in lipsa acestor mentiuni din contractele de munca inclusiv salariul ar trebui sa fie unul corespunzator normei intregi.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024