ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In C.I.M se specifica faptul ca in caz de demisie preavizul va fi de 15 zile calendaristice. De la intrarea in vigoare a noului CM ce prevede preavizul de 20 zile pentru functiile de executie nu am semnat niciun act aditional in acest sens.
Acum vreau sa-mi dau demisia si ma obliga sa imi iau zilele de concediu de la inceputul anului, 10 zile la numar pentru a nu mi le plati si apoi sa stau in preaviz 20 de zile lucratoare.
Din ce am citit in CM nu au voie sa faca acest lucru.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face pentru a imi da demisia in conditii normale, conform CIM.
Multumesc!

Adaugata in: Codul Muncii
Georgiana Horhocea
 User  Georgiana Horhocea
a intrebat la 05 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
In plus, demisia nu poate fi conditionata si nici nu necesita acordul angajatorului. Ea doar se aduce la cunostinta angajatoruli, acesta inregistrand-o iar preavizul urmand sa curga din ziua urmatoare inaintarii ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Preavizul ar trebui sa apara prevazut in zile lucratoare si nu calendaristice. Calculul zilelor de preaviz se face fara a tine cont de zilele libere, astfel ca este bine sa se precizeze in contract un preaviz ce nu poate depasi 20 de zile lucratoare in cazul pozitiilor de executie, respectiv maxim 45 in cazul pozitiilor de conducere. Ar fi trebuit ca angajatorul sa intocmeasca un act aditional pentru a modifica aceata clauza, asa cum prevede Codul muncii republicat.

Concediul de odihna nu prelungeste contractul de munca, pentru ca nu duce la suspendarea preavizului asa cum este cazul concediului medical. Daca ati inaintata demisia, cele 10 zile de CO le puteti efectua si pe durata preavizului, fara a influenta durata lui. El reprezinta un drept al salariatului si nu un caz de suspendare. Ce ramane neefectuat din numarul de zile de concediu se vor compensa in bani dupa incetarea efectiva a CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Este corect un preaviz de 15 zile calendaristice prevazut in contractul dumneavoastra de munca.Potrivit articolului 81 din codul muncii, durata preavizului in caz de demisie nu trebuie sa fie mai mare de 20 zile lucratoare.

articolul 81 4 din codul muncii republicat
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii .
Concediul de odihna se efectueaza de comun acord, nu prin impunere din partea angajatorului. Acceptand totusi efectuarea celor 10 zile de concediu de odihna , practic se prelugeste contractuil individual de munca corespunzator.
In conditiile in care explicati ca vreti sa incetati raportul de munca mai repede, compensarea concediului se poate face in bani la data incetarii acestuia.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu G Stancu Marius Ion George Andreescu Radu Anton Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024