ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

desfacere contract individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Daca se depune o cerere de lichidare pt desfacere ctr in 01.06.2014, cererea fiind depusa i 09.05.2014, i se desface ctr cu 01.06.2014 cu articolul 81(7)?

Pop Cristina
 User  Pop Cristina
a intrebat la 13 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 15 Mai. 2014
Intotdeauna data incetarii CIM a fost ziua imediat urmatoare. Sunt cazuri in care aceata data a incetarii, daca se suprapune cu ultima zi lucrata, afecteaza drepturile angajatului, cum este cel al somajului refuzat de nenumarate ori tocami pe acest considerent.

Ziua de lucru se sfarseste la finalul programului de lucru, dar in mod logic in acea zi salariatul lucreza deci nu poate avea un contract de munca incetat in aceeasi zi, ar fi munca la negru, primit salariu fara sa aiba contract pentru ziua respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Mai. 2014
Art art 2553 alin 3 Cod civ, este destul de clar. In ceea ce priveste actele de munca ziua nu se sfarseste la ora 24 ci la sfarsitul programului de lucru (ziua de munca nu este egala cu ziua calendaristica). Deci CIM se considera incheiat dupa terminarea programului de lucru din ziua respectiva.
In ceea ce priveste D112, asa e facut programul respectiv. In D112 pe luna mai, nu se poate inceta un CIM cu o data calendaristica din luna iunie. Trebuie introdus salariatul si in luna iunie pentru a putea fi incetat. De aceea nu e recomandata incetarea CIM cu prima zi din luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 14 Mai. 2014
Aveti dreptate referitor la data de la care curge preavizul, eu am gresit la calcul pentru ca am mers cu o luna in urma, eroarea mea. Atentia insa la faptul ca data incetarii CIM nu coincide cu ultima zi de preaviz sau de contract. Daca ultima zi de contract a salariatului este data de 31.05, atunci incetarea are loc in mod corect in data de 01.06, aceasta fiind zi nepontata si neplatita, deci nu va mai fi trecuta in D112 aceasta zi pentru ca nu exista venituri de declarat.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
In cazul depunerii demisiei, preavizul curge din ziua urmatoare celei in care s-a depus notificarea, iar CIM inceteaza in ultima zi de preaviz. Conf art 2553 alin 3 Cod civ, in cazul unui act care trebuie implinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul de lucru.
In cazul prezentat de dvs preavizul s-ar implini in 06.06.2014 (20 zile lucr). Daca angajatorul renunta la o parte din termenul de preaviz atunci poate dispune incetarea CIM in data de 01.06.2014 (duminica) cu art 81(7) CM urmand a fi inregistrata in Revisal in 30.05.2014 (vineri) sau 02.06.2014 (luni). Eu va recomand sa-l incetati cu 31.05.2014, intrucat va trebui sa inscrieti salariatul si in D112 pe luna iunie pt a-l putea inceta in D112, ceea ce inseamna si inscrierea pe statul de salarii pe iunie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Daca este cerere de incetare prin demisie atunci contractul de munca inceteaza la data urmatoare ultimei zile de preaviz si tot atunci se opereaza in Revisal. Temeiul incetarii ar fi 81(1). Sunt 20 de zile lucratoare cu tot cu data de 9 mai, deci nu imi dau seama la ce preaviz renunta angajatorul in acest caz ca sa se aplice art. 81(7). Numai daca vorbim de opozitie de conducere cu 45 de zile preaviz atunci sigur sa putem discuta de o renuntare a angajatorului la preaviz. Iar daca, intr-o situatie de acest tip, a unei pozitii de conducere, este solcitiata incetarea prin acordul partilor, cererea poate fi refuzata, fiind perfect legala o astfel de decizie.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024