ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Despre demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Lucrez la o firma cu contract de munca de 3 ani si vreu sa-mi dau demisia pentru ca mi-am gasit altceva la alta firma. Intrebarea mea este in perioada de preaviz de 20 de zile daca pot lucra cate 4 ore pe zi si daca pot sa-mi negociez cu angajatorul programul orar, pentru ca si unde sunt admisa acum trebuie sa merg sa lucrez 4 ore pe zi timp de 1 luna.
Va rog sa-mi spuneti care este cadrul legal pe perioada preavizului ?

Adaugata in: Codul Muncii
Rodica Stoianovici
 User  Rodica Stoianovici
a intrebat la 19 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 22 Nov. 2012
Motivul plecatii (temeiul, daca vreti) poate fi verificat la noul loc de munca, prin simpla prezentare a adeverintei de vechime, fisei de lichidare sau a copiei Revisal. Se poate ca acesata informatie sa ajunga la noul angajator :).

In plus, angajatorul poate solicita si o copie a cartii de munca, daca aceasta a existat, sau a deverintelor de vechime / Revisal anterioare.

Aceste documente se solicita insa la semnarea contractului. La momentul recrutarii exista modalitati la indemana, care pot veni in ajutorul angajtorului in aleferea corecta a viitorului salariat. (testari, centre de evaluare, interviuri individuale sau de grup etc. - metodele sunt multiple).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Nov. 2012
As adauga ca in cazul concedierii disciplinare angajatorul se alege doar cu efortul pt ducerea sa bun sfarsit a procedurii, urmand toti pasii potrivit legislatiei si cu ... satisfactia ca "l-a invatat minte".
Ar mai fi o varianta, sa-l dea in judecata pe salariat pt recuperarea prejudiciului produs prin absenta sa nemotivata de la locul de munca - prejudiciul va trebui dovedit in instanta.
La noul loc de munca pe salariat poate ca il va intreba de ce si cum a plecat de la "fostul", dar acesta poate spune orice, e cam greu de verificat.
Iar daca pe noul angajator il "arde" ca salariatul sa inceapa imediat, nici nu mai conteaza ca i s-a incheiat disciplinar.
Cred ca ar fi benefic daca ar exista un "cazier al salariatului pe linie de itm", eliberat de itm si din care sa rezulte istoricul angajarilor salariatului - perioada cat a lucrat la angajator, nemotivate, cercetari disciplinare, etc.
Ca angajator ai putea sa-ti faci o idee mult mai buna asupra viitorului angajat, implicit o selectie (mai) reusita, si cred ca in timp ar disciplina putin si relatiile de munca intre angajat si angajator.
Si asa cum angajatorul poate fi f. usor sanctionat pt nerespectarea avizului la concediere, ar trebui ca si angajatul sa poata fi la fel de usor sanctionat daca demisioneaza si nu respecta preavizul. Daca exista drepturi si obligatii de ambele parti ar trebui ca sanctiunile sa se aplice deopotriva.
Dar cred ca am "deraiat" putin de la subiect, imi cer scuze.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Nov. 2012
Nu exista un cadrul legal care sa impuna angajatorului sa va reduca programul de lucru pe perioada preavizului, mai ales in cazul demisiei. Doar daca in RI este prevazut acest beneficiu, il veti primi, insa de regula o astfel de masura vizeaza salariatii concediati si nu situatiile de demisei, cand preavizul este un beneficiu al angajatorului si nu al angajatului.


Art. 81 - Codul muncii
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


Puteti sa ii propuneti o asfel de modificare dar tineti cont de faptul ca nu il obliga nicio lege sa accepte.

Totodata, tineti cont de faptul ca, daca nu respectati norma de lucru si durata preavizului, se poate ajunge la cercetare disciplinara, angajatorul ar fi indreptatit, iar rezultatul ar putea consta in concediere disciplinara.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024