ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare cim in prima zi de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am avut cateva interviuri, a fost selectata o persoana, i s-au spus toate conditiile, a fost ok, le-a acceptat.
Am pregatit CIM in forma scrisa, i-am dat nr. intern, in data de 26 februarie, l-am semnat atat eu - angajator, cat si persoana -salariat, dupa care l-am trimis in REGES, prima zi de lucru urmand sa fie astazi, 27 februarie.
Dimineata insa, persoana nu apare la lucru; ii dam un telefon si ne spune senina ca nu mai vine, s-a razgandit, si ca ii pare rau ca ne-a incurcat.

Intrebare: eu acum ce fac?
1. l-am pus sa faca o notificare ca inceteaza lucrul in perioada de proba incepand cu 27 feb; practic ar trebui sa-i incetez contractul cu chiar prima zi de munca. Este posibil? Ce scriu in adeverinta de vechime?
2. ca alternativa, l-am pus sa faca si o solicitare de anulare a CIM. Pot sa operez asa ceva in revisal?
3. o alta problema este ca eu sunt plecat de azi dimineata in delegatie (cu salariatul s-a intalnit o colega), nu am laptop-ul cu revisal-ul la mine, si mai ajung la firma cel devreme sambata dimineata. Cand pot transmite revisal-ul, e clar ca nu pot sa-l transmit in ziua incetarii, dar daca-l trimit in reges sambata sau luni pot spune ca l-am trimis la data luarii la cunostinta, e un argument in fata inspectorilor itm?
4. din convorbirile telefonice avute cu colega mea se pare ca a gasit o alta persoana care va putea incepe lucrul de luni - neaparat de luni, nu pot astepta pana marti. Presupunand ca pana vineri ii face contractul si il semneaza, eu pot sa-l transmit sambata in REGES? Il preia programul?

Daca se poate sa-mi raspundeti punctual va raman recunoscator. Eventual, alte solutii.
Multe multumiri!

Adaugata in: Codul Muncii
Adrian C.
 User  Adrian C.
a intrebat la 27 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Feb. 2013
multumesc,
1. ok, angajata a facut notificarea. ipotetic vorbind, daca as fi reusit sa transmit in reges incetarea in chiar prima zi, practic angajatul nelucrand deloc, mai trebuie sa apara in pontaj si in D112?
2. ok
3. ok
4. putin probabil sa ajung acasa vineri pana la ora 24:00; am sa il transmit sambata, sper sa fie ok, daca nu ma iau de gat cu itm-ul ;)

referitor la solutia cu un alt angajat care sa transmita in reges, din motive obiective nu poate fi pusa in practica.
si cred ca aici mai este o scapare a legiuitorului: sunt firme in care exista o singura persoana instruita / capabila / desemnata sa opereze in revisal si sa transmita in reges.
se poate "intampla" ca aceasta persoana sa fie plecata si ea in concediu de odihna. ce se intampla daca in perioada respectiva un angajat vrea sa isi inceteze cim? este obligat sa astepte intoarcerea din concediu a iru? va fi pontat nemotivat pana se intoarce iru din concediu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Feb. 2013
Dat fiind faptul ca dvs sunteti angajatorul (daca am retinut eu bine) puteti desemna un alt salariat care sa faca operarile in Revisal, mai ales daca aveti plecari in tra si nu reusiti sa completati in acel timp si sa transmiteti catre ITM. Daca aveti pe laptop programul si poate opera un al salariat pe el (in cazul in care este la birou) puteti ruga salariatul care va incheia CIM cu noul angajat sa transmita elementele din CIM. E si aceasta o solutie, daca o puteti pune in aplicare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Feb. 2013
1. Da, ii puteti inceta din prima zi, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Codum Muncii republicat. Bine ar fi sa va transmita ea o notificare de incetare pentru ca initiativa ii apartine. Notificarea isi va produce efectele dupa ce destinatarul (angajat sau angajtor) va semna pentru primirea ei. O pontati nemotivat.

2. Nu aveti cum sa anulati CIM, nu exista o astfel de posilitate. Nulitatea se constata de angajator in anumite conditii, le regasiti prevazute in Codul muncii republicat.

3. Depinde cand va fi ziua incetarii. Momentan aveti o situatie de absentare nemotivata. Daca nu primiti notificarea scrisa de la angajata in cauza, o transmiteti dvs catre ea si asteptati returnarea confirmarii de primire. Pana atunci ea lipseste totusi nemotivat, pentru ca nu este nici in concediu de odihna, nici medical, nici fara plata. Trimiteti intai notificarea de incetare si operati incetarea odata ce primiti confirmarea de primire semnata de salariat.

4. Il poate transmite chiar vineri daca il semneaza atunci. Daca nu il puteti trimite si sambata, nu stiu sa va spun daca il preia sau nu programul pentru ca nu am avut astfel de cazuri. Normal ar fi sa il ia, este unul din motivele pentru care s-a ajuns la o forma electronica de evidenta. Insa poate fi trimis si vineri.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024