ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatiea de crestere a copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in situatia in care nasc in Spania si revin in Romania,eu am domiciliul in jud. Dolj si flotant in jud.Mures , locuiesc in jud.Mures iar cei din jud.Mures imi spun ca nu am nici un drept din tara la indenizatia de crestere a copilului pt ca am renuntat eu la drepturile de dupa nastere din Spania, iar legea din Romania are niste amendamente prin care nu as mai ave dreptul la indemnizatie din tara.Am fost si la Craiova la agentia judeteana pt. plati si inspectie iar cei de acolo imi spun ca am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.Ce trebue sa fac in acest caz? Legea poate fi diferita de la un judet la altul?

Sorin Bogdan
 User  Sorin Bogdan
a intrebat la 08 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Sep. 2014
HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aduce unele lamuriri.La Art 6 , alin(1)? Drepturile reprezentand indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1)—(4) din ordonanta de urgenta se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare prevazute la alin. (4)—(7), care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta?.
La acelasi art. 6,alin(5)? Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:,
lit.g) g)? copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste perioadele in care au fost realizate activitati profesionale si care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulamentul nr. 883/2004 si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si veniturile aferente acestor activitati, inclusiv cele provenite din perioadele de somaj si concedii medicale. Aceste prevederi se aplica si persoanelor care au realizat activitati salariale ori independente in statele care aplica prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora, care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, pentru situatiile prevazute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004?.
De unde rezulta ca, daca dv. aveti dovada eliberata de angajatorul strain,tradusa si legalizata, puteti obtine indemnizatia de crestere copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Bogdan
 User Sorin Bogdan
a raspuns userului adriana iancu la 09 Sep. 2014
Imi pare rau dar nu va prea inteleg, in urma cu o luna pe data de 8 august imi spuneati ca am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului din Romania si miati spus si ce acte sunt necesare pt aceasta iar cum imi spuneti ca nu am dreptul la aceasta indemnizatie ,unde trebue sa ma informez sa stiu sigur daca am dreptul?(daca puteti sami dati un nr. de telefon)ori sau schimbat intro luna legile din Romania?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Pentru a stabili daca o persoana care a realizat venituri in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului ?n Rom?nia studiem prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, care trebuie interpretate ?mpreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate social.
OUG 111/2010 Art.2, alin.6
?In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta?.
Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004,
?persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă ?ntr-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv?.
Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale ?n alte state membre UE sau ?n state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei rom?ne, ci legislaţiei statului ?n care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. In concluzie dv. nu puteti beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului ?n Rom?nia.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion Viviana Serni Radu Anton George Andreescu Gratiela Petrescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024