ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Legislatie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care sunt prevederile din legislatia muncii pentru angajatii firmelor de paza?
- timpul de lucru
- cand se plateste salariul
Ce se poate face ca firma de paza sa respecte legislatiei muncii?

Adaugata in: Codul Muncii
Mihalache Vasile
 User  Mihalache Vasile
a intrebat la 08 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Nu exista in Codul muncii prevederi care sa faca referire expres la salariatii din firme de paza.

Timpul normal de lucru este de 40 de ore pe saptamana, distribuit in 5 zile cu 2 zile repaus saptamanal. De regula acest program se imparte in 8 ore/ zi, 5 zile pe saptamana, dar poate fi distribuit si inegal. Tot in categoria programului normal de lucru intra si programul 12/24, pentru un astfel de program se incheie contract cu norma intreaga si se mentioneaza aceasta modalitate de distribuire a timpului de lucru in cuprinsul lui.

Tot ceea ce depaseste norma de lucru din cele 5 zile lucratoare (luni - vineri) este considerata munca suplimentara si se compenseaza cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile sau cu un spor la salariu de minim 75% daca nu este posibila acordarea liberului.

Munca in week-end se compenseaza cu spor la salariu stabilit prin contractul de munca sau cel colectiv incheiat la nivel de unitate / ramura / sector si se acorda salariatului alte doua zile libere din saptamana drept repaus saptamanal. Acest drept trebuie respectat, la fel si compensarea orelor suplimentare.

De asemenea, munca in timpul noptii in intervalul 22:00 - 06:00 poate fi compensata fie cu reducerea cu o ora a programului normal de lucru din ziua respectiva (de la 8 la 7 ore), fie cu spor la salariu de 25%. Compensarea acestor ore prin reducerea programului sau spor se acorda daca numarul orelor lucrate noapte este de minim 3 din durata programului normal de lucru.

Totodata, munca in timpul sarbatorilor legale se compenseaza fie cu o alta zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile, fie, daca nu este posibila acordarea liberului, cu un spor de 100% la salariul de baza corespunzator perioadei. Daca ziua de sarbatoare se suprapune cu o zi de week-end, stabilit prin lege drept repaus saptamanal, atunci se va compensa ca zi de liber lucrata si vi se va acorda o alta zi drept repaus saptamanal (de ex. daca lucrati doar sambata, repausul dvs ar fi duminica si luni).

Nerespectarea tuturor acestor prevederi legale atrage plata unor amenzi contraventionale stabilite de inspectorii ITM ca urmare a sesizarii neregulilor.

Puteti face o sesizare catre ITM daca nu vi resepecta aceste drepturi, iar daca aveti drepturi salariale neachitate puteti actiona angajatorul in instanta pentru a le recupera. Termenul este de 3 ani, dupa cei 3 ai se prescrie dreptul de actiune in instanta din partea angajatului la adresa angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2013
Codul muncii republicat este actul normativ care reglementeaza problemele ridicate de dvs
Art. 111
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
;;;;
;;;;;
Art. 166
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
(3) Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Faceti sesezare la ITM


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024