ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

majorare salariu in perioada concediului medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1. la data de 01 mai 2016, cand s-a stabilit salariul minim brut pe tara garantat in plata la 1 250 lei , un angajat se afla in concediu medical. Este in concediu medical din septembrie 2015. Salariul avut inainte de a intra in concediu medical este sub 1250 lei.. Chiar daca are contractul suspendat la data de 1 mai 2016 , si in continuare este tot in concediu medical, beneficiaza de majorarea salariului cu aceasta data ? Si care este salariul - 1250 lei - minimul conform legii sau cel care ar fi fost negociat daca era prezent ? Daca trebuie sa i se majoreze salariul, chiar daca are contractul suspendat pentru concediu medical, care este temeiul legal pentru a se face modificarea salariului ?

2 dar pentru un angajat care la data de 1 mai 2016 se afla in concediu fara plata , cu un salariu sub 1250 lei, se majoreaza salariul la 1250 lei sau la cand ar fi fost prin negociere daca era prezent ? Daca trebuie sa i se majoreze salariul, chiar daca are contractul suspendat pentru concediu fara plata, care este temeiul legal pentru a se aplica majorarea de salariu ?


Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 10 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului PAULA-GABRIELA GRAMA la 20 Iun. 2016
Atat concediul medical cat si concediul fara plata sunt cauze de suspendare a ale contractului individual de munca.Prin urmare, asupra contractului nu se pot efectua modificari.
Art. 49 alin. (6) Codul muncii prevede ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paula-gabriela Grama
 User Paula-gabriela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 16 Iun. 2016
Revin pentru clarificare. Mi s-a spus ca pentru persoanele care sunt in concediu medical / fara plata si care au salariu sub 1250 lei, la 1 mai 2016 , prin efectul legii, trebuie sa li se modifice salariul la nivelul minim, chiar daca nu sunt prezenti la serviciu, deoarece este obligatoriu sa i se asigure salariul minim stabilit de lege . Nu trebuie sa aiba un salariu sub cel minim.
Este sau nu obligatoriu , conform legii sa ii modific salariul ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului PAULA-GABRIELA GRAMA la 13 Iun. 2016
Salariul trebuie modificat, dar cu data incetarii suspendarii CIM(la finalul concediului medical sau concediului fara salariu).
Pe durata concediului medical la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paula-gabriela Grama
 User Paula-gabriela Grama
a raspuns userului adriana iancu la 13 Iun. 2016
Multumesc. Deci sa inteleg ca daca un salariat cu un salariu sub 1250 lei, la data de 1 mai 2016 se afla in concediu medical ( concediu fara plata ) , nu i se modifica salariu la 1 250 lei cu data de 1 mai 2016, conform HG 1017 /2015 , care prevede ca incepand cu data de 1 mai 2016, salariul minim garantat in plata este de
1 250 lei si constituie contraventie stabilirea salariului sub acest nivel. Nu imi este clar daca trebuie majorat salariul sau nu in aceasta situatie . Spuneti ca pe durata suspendarii CIM nu isi produce efectele dar in acelasi timp faceti trimitere la art 164 din CM referitor la obligatia angajatorului de a garanta un salariu egal cu cel minim . In concluzie, pentru cei cu CIM suspendat la 1 mai 2016, care au un salariu sub 1 250 lei , trebuie modificat sau nu salariu la nivelul minim. ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2016
Pe durata suspendarii contractului individual de munca acesta nu isi produce efectele. In ambele situatii modificarea salariului se face la data incetarii suspendarii.
Art. 49 - Codul muncii republicat:
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Potrivit art 164(3) din Codul muncii, "Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei."

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024