ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pauza de masa obligatorie si reducerea programului pentru alaptare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, vreau sa va adresez doua intrebari

1. In cazul in care esti angajat 8 ore cu 1 ora pauza de masa , esti obligat sa-ti iei acea pauza de masa cand vrea angajatorul? Intreb acest lucru deoarece are legatura cu cea dea doua intrebare. 2, In cazul in care incepi munca dupa Concediu crestere copil si vrei sa optezi pentru program redus pentru alaptare , pana la ce varsta a copilului poti avea acest derpt. In lege pare-se ca ai drept pana la 1 an insa sunt mame care au obtinut acest beneficiu pana la inplinirea varstei de 2 ani a copilului . exista vreo lege in acest send sau are legatura cu contractul cadru?

Revenind la intrebarea 1 se poate uni pauza de masa cu reducerea celor 2 ore pentru a pleca mai devreme de la birou sau esti obligat sa-ti iei pauza de masa in cadrul companiei atunci cand iti impune angajatorul?
Multumesc!



Andra Stanculescu
 User  Andra Stanculescu
a intrebat la 19 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Oct. 2015
In cursul programului de lucru se acorda o pauza pentru masa, care nu se include in durata timpului de munca (art. 134 din Codul muncii), in unitatile in care nu se poate intrerupe lucrul se va da posibilitatea ca masa sa fie luata in timpul serviciului.
Art. 134. ?? Codul muncii Pauza de masa si alte pauze:
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, salariatele care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare pe zi, de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.
OUG 96/2003

Art. 2
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;

Art. 17
(1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. in aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.

Art. 27
(1) Incalcarea urmatoarelor dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza astfel: a) incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) si (2), art. 17, 18 si art. 26 alin. (1), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024