ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Poate afla un angajator din revisal,unde lucreaza o persoana?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As dori sa va intreb urmatoarele: doresc sa imi depun demisia la firma la care lucrez momentan, dar nu doresc sa le spun unde ma voi angaja in viitor. Intrebarea este daca firma actuala poate sa ma verifice in revisal si sa afle numele firmei la care ma voi angaja, binenteles dupa ce semnez noul contract de munca.
Doresc sa va mai intreb un aspect, m-am angajat la locul actual de munca in 2010 intr-o functie de executie. In 2011 dupa modificarea codului muncii am semnat act aditional in care prevede termen de preaviz in cazul demisiei de 20 zile lucratoare. In anul 2013 am fost promovat intr-o functie de conducere, mi s-a schimbat functia prin act aditional, insa nu a fost stipulat ca se schimba si termenul de preaviz adica in 45 zile. Mentionez ca pentru functia de conducere nu am semnat fisa postului.Vreau sa va intreb daca in aceste conditii, in caz de demisie pot fi obligat sa stau in preaviz mai mult de 20 zile lucratoare.
Multumesc si astept un raspuns.



Adaugata in: Codul Muncii
Marius Ionescu
 User  Marius Ionescu
a intrebat la 14 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului marius ionescu la 16 Dec. 2015
Trebuie sa respectati termenul de preaviz prevazut in contractul individual de munca.
Codul muncii prevede ca termenul de preaviz este cel prevazut de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Negocierea dintre parti cu privire la durata termenului de preaviz este tarmurita de art 81 alin 4 care se refera la maxumum 20 sau 45 de zile lucratoare, dupa caz. Ambele termene au ca durata maxima , caracter imperativ: partile pot negocia o durata a preavizului pana la 20 de zile (functiile de executie), respectiv pana la 45 de zile (functiile de conducere). Asadar, prin acordul partilor termenul de preaviz poate fi micsorat, dar nu poate fi majorat peste durata maxima legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Ionescu
 User Marius Ionescu
a raspuns userului adriana iancu la 15 Dec. 2015
Doamna Adriana, sa inteleg ca in speta mea, in care v-am prezentat toate datele, nu pot fi obligat sa stau mai mult de 20 zile lucratoare ?
Astept un raspuns.

Va multumesc.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Dec. 2015
Dupa cum am spus, Codul muncii impune un termen maxim de preaviz, nu si unul minim.
Art 81 Codul muncii
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Perioada de proba este clauza la contractul individual de munca si "Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Dec. 2015
Prevederile contractului individual de muncÄ?? se completeazÄ?? cu dispoziÅ£iile Legii nr. 53/2003 â???? Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare Å??i ale Contractului Colectiv de MuncÄ?? aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramura/national, inregistrat sub nrâ??¦â??¦â??¦â??¦../â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦â??¦la Inspectoratul Teritorial de Munca al judetului/municipiuluiâ??¦
In consecinta chiar de nu vi s-a schimbat perioada de preaviz in contract odata cu modificarea functiei si preravizul in cazul demisiei se modifica prin prisma acestei prevederi pe care o aveti la dispozitii finale in contract
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 15 Dec. 2015
NU. Angajatorul are acces doar a baza lui de date din Rvisal.
In situatia in care odata cu modificarea functiei nu vi s-a modificat si perioada de preaviz, trebuie sa respectati perioada de preaviz din CIM.
Codul muncii impune un termen maxim de preaviz.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024