ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pot fi obligat sa fac un curs la locul de munca ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna seara !

sunt de 5 ani gestionar la un depozit de masini de spalat vechi . mai am un coleg manipulant , deci 2 oameni intr-un depozit in care avem peste 1000 de bucati . hamaleala ,ce mai ? pana acum 2 luni venea o persoana cu stiviutor sa ne incarce marfa in tir,acum a reziliat contractul . de atunci cu carca .am inceput sa am probleme cu spatele , sciatica . mi-am luat 4 zile de concediu de odihna sa ma pun pe picioare, dar am fost zilnic sa-mi fac actele,marfa intra si iese ! conducerea firmei a hotarat sa cumpere un stivuitor ,dar vrea sa ma trimita sa fac un curs de stivuitorist ,platit de ei ,dar sa semnez o hartie unde ma angajez sa raman 5 ani in firma , altfel voi plati contravaloarea cursului ( 1100 lei ) . cam, nu sunt de acord cu asta ! acum 2 luni cand ne plangeam ca este greu cu hamaleala , seful ne-a transmis , ca daca nu nu convine sa ne cautam altceva , ca ,,oricum asta nu-i loc de iesit la pensie - ce ma sfatuiti ?

Dan Dan
 User  Dan Dan
a intrebat la 11 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dan Dan
 User Dan Dan
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2015
multumesc frumos !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Mai. 2015
Codul muncii
Art. 197. [cheltuielile cu formarea profesionala si drepturile salariatului]
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Obligatia principala a angajatorului, in cazul initiaza participarea la cursuri de formare profesionala,consta in plata tuturor cheltuielilor (slarii, taxe, cheltuieli cu transportul si cazarea etc.)
Art. 198. [obligatiile beneficiarilor formarii profesionale]
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Anterior participarii la curs , intre parti trebuie sa se incheie un act aditional prin care se stabilesc obligatiile salariatului ulterior formarii:
-sa presteze munca la acel angajator o anumita perioada de timp ( in care se presupune ca se recupereaza cheltuielile facute cu formarea profesionala)
-sa nu aiba initiativa incetarii CIM anterior expirarii perioadei de scolarizare
-sa suporte cheltuielile de scolarizare daca nu-si respecta angajamentul.
Acestea sunt prevederile din Codul muncii, alegerea va apartine.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024